csütörtök, szeptember 19, 2019

Keresés

Közgazdászok a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalán

A Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság először képviseltette magát a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának országos konferenciáján. A harmadik ilyen országos rendezvényre Komáromban került sor október 15-16-a között, a Tiszti Pavilon épületében.

A kétnapos rendezvényen a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság több tagja is megjelent,  néhányan mint más szervezetek vezetői, képviselői.Összesen több mint 60 civil szervezet vett részt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának III. országos konferenciáján, amely ismét aktuális problémákra vetített rá, szakmai szemmel. Az első napon szekcióülések keretén belül ismerkedhettek meg a résztvevők a felvidéki magyarság két égető kérdésével.Az első szekció a szlovákiai magyar felsőoktatás jelenét és jövőjét vizsgálta. Itt a közönség meghallgathatta Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökének előadását, de lehetősége nyílt Tóth János, a Selye János Egyetem rektorának és Komzsík Attila, a Konstantín Filozófus Egyetem dékánjának elemzésével is megismerkedhetett. Mindezekből is egyértelműen kiderült, nincs túl jó helyzetben a felsőoktatás, hiszen arányaiban még mindig alacsonyabb a felvidéki magyar egyetemisták száma szlovák társaikkal szemben.
A másik szekció „A szlovákiai kisebbségek jogállása, illetve a szlovákiai és a magyarországi támogatási rendszerek változásai” címet kapta, s elsősorban jogi és szociológiai elemzésekkel szolgált. Többek közt Horony Ákos, Fiala János vizsgálta a magyarságot sújtó törvényeket, de szó esett Diákhálózat által végzett nyelvhasználati felmérésről, s más szociológia felmérésekről.
A szombati napon plenáris ülésre került sor. Elsőként a a Jogsegélyszolgálat tevékenységéről számoltak be a kerekasztal képviselőinek, majd Petőcz Kálmán köszönte meg a közösen elvégzett munkát. Ezt követően Hrubík Béla, a Csemadok elnöke átfogó beszámolójában ismertette a szlovákiai kisebbségekkel folytatott megbeszélések eredményeit.
A délelőtti ülés második felében a 2011-es népszámlálás kiemelkedő fontosságát hangsúlyozták az előadók, név szerint Gyurgyik László, Cúth Csaba és Mézes Rudolf. Sajnos az is kiderült, hogy még a legpozitívabb elképzelések szerint sem várhatjuk, hogy a felvidéki magyarság lélekszáma a jövő májusi népszámlálás adatai alapján fél millió felett maradjon. Mézes Rudolf pedig kiemelte, alaposan fel kell készülni a népszámlálásra, mivel az nem csak egy évtizedre, hanem akár jóval hosszabb időre is befolyásolhatja a szlovákiai magyarság sorsát.
A plenáris ülés délutáni  részében a pénteki szekcióülések összefoglalóját hallgathatta meg a közönség, s mint a két nap során mindig, most is bőséges idő jutott a kérdések megvitatására. Ennek során felmerült például az is, vajon mennyire volna pozitív változás, ha a szlovák iskolákban is elkezdenének magyar nyelvet tanítani. Emellett a következő konferencia témáira is születtek javaslatok. Zárszavában Tóth Károly kihangsúlyozta, a konferencia még nem ért véget, hiszen az elkövetkező napokban várják a viták kapcsán felmerült észrevételeket, javaslatokat, hogy még átfogóbb képet alakíthassanak ki az adott probléma kapcsán.

A Fórum Intézet honlapján elérhetők a szervezők által a konferencián készített képek.

 

gazdasag.sk

 

 

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia