vasárnap, augusztus 25, 2019

Keresés

Csütörtökön kezdődik a Szlovákiai Magyar Közgazdászok Találkozója

2678Csütörtök délután kezdődik

"A Kárpát-medence, mint gazdasági tér"

című konferenciánk

Komárom, 2018. június 14-15.

A konferencia idörendi programja elérhető ITT>>>

A Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság (SZMKT) a komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködve hagyományteremtő szándékkal rendezi meg az I. Szlovákiai Magyar Közgazdászok Találkozóját, amely reményeink szerint nem csak a felvidéki magyar közgazdászok szakmai egyeztetését szolgálja, hanem elősegíti a Kárpát-medencei közgazdászok együttgondolkodását is.

A szakmai találkozónak Komárom ad otthont június 14. és 15-én, amelyre közel 30 előadót várunk. 

Az I. Szlovákiai Magyar Közgazdászok Találkozó célja átfogó képet adni a Kárpát-medence régióinak gazdasági helyzetéről, a régió erőforrásairól, régióink kapcsolódásáról a globális folyamatokba, a digitalizációhoz, amelyek alapján versenyképes víziókat alkothatunk mind a vállalati, mind a regionális stratégiai elképzeléseinkben.

Plenáris előadásainkon kívül három tematikus szekcióban, előadások és műhelymunkák során neves szakértők segítségével fogjuk áttekinteni a Kárpát-medence régióinak, társadalmi fejlődésének lehetőségeit és kihívásait.

A konferencia helyszíne a komáromi Selye János Egyetem Konferenciaközpontja.

Program

A program 2018. június 14-én a regisztrációk után 14.30-kor kezdődik a plenáris nyitóelőadásokkal. Ennek első részében elemzések hangzanak el a Kárpát-medence régióinak gazdasági helyzetéről, a regionális különbségekről, a lehetséges kitörési pontokról. A plenáris nyitóelőadásokon bemutatkoznak egy-egy rövid ismertetővel Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék és Magyarország.

A második részben szakpolitikai előadásokat tervezünk, ahol hallhatunk az árnyék-bankrendszerről, az exporttámogatás lehetőségeiről, a pénzügyi intézményrendszer integrációjáról és a tőke felelősségéről.

Az este fogadással zárul.

Másnap, 2018. június 15-én délelőtt akonferencia három szekcióban folytatódik:

I. szekció – Vállalati stratégiák a Kárpát-medencében

- Elsősorban a régióink vállalkozásainak jövőképe, stratégiai célkitűzései, az együttműködés kereteinek meghatározása kerül terítékre. Rövid előadásokon, jó példákon keresztül kitérünk a vállalatirányításra, a mezőgazdaság alternatív lehetőségeire, a környezetvédelemre, és egyéb vállalati tapasztalatokra, illetve egy tartalmas vállalkozói panelbeszélgetést készítettünk elő Kárpát-medencei részvétellel.

II. szekció – Kárpát-medence a globális gazdasági térben

-        Megvizsgáljuk térségünk gazdasági lehetőségeit, illetve a térséget fenyegető veszélyeket, miként lehetünk sikeresek a globális térben. A fő előadó Dr. Kecskés András, illetve bemutatkoznak többek között a Pécsi Tudományegyetem doktori programjának hallgatói.

III. szekció – Régiók kitörési pontjai az új ipari forradalom hajnalán

-        A szekcióban olyan közgazdasággal határos területeket szeretnénk érinteni, amelyek alapjaiban határozzák meg a sikeres társadalom jövőképét. A szekcióban kiemelt hangsúlyt kap a demográfia, illetve az oktatás és az informatika.

A plenáris záró előadások első részében a szekciók levezető elnökei beszámolnak a szekciókban végzett munkáról, az ott elért eredményekről.

A második részben szeretnénk egy csallóközi sikertörténetet bemutatni, amely immár túlnőtt Szlovákia határain, illetve választ keresnénk, hogy az euró kényszer, vagy lehetőség.

Az I. Szlovákiai Magyar Közgazdászok Találkozójának eredményeiről, az ott elhangzott előadásokról összegzés, valamint külön lektorált tanulmánykötet kerül kiadásra.

Ezúton is köszönjük a segítségüket az alábbi szervezeteknek:

Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány

Magyar Nemzeti Bank

Magyar Közgazdász Társaság

Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság

Romániai Magyar Közgazdász Társaság

Magyar Nemzeti Kereskedőház

Támogatóink:

Eximbank - Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.

Magyarország Pénzügyminisztériuma

Magyar Közgazdász Társaság

Közép-Európai Alapítvány/ Stredoeurópska nadácia /Central European Foundation (CEF)

Médiapartnereink:

Felvidék.ma,

Ma7.sk,

Hírek.sk,

Magyar7

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia