csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Hogyan élünk - gazdasági felmérés a Felvidéken

SZMKT logoA Wekerle Terv - a magyar gazdaság Kárpát-medencei léptékű növekedési stratégiáját a magyar kormány 2012-ben, Matolcsy György minisztersége idején fogadta el, a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára, a végrehajtását miniszteri biztos, Dr. Radetzky Jenő segítette.


A Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság vezetői is részt vettek azokon a Kárpát-medencei Gazdasági Fórumokon, amelyet 2012-2015 években négy alkalommal rendezett meg a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara (elnöke Dr. Radetzky Jenő) Móron és Székesfehérváron, olyan partnerekkel, akik hisznek abban, hogy léteznek gazdasági értékek és érdekközösségek a Kárpát-medencében, és a gyorsan változó globális környezetben az összefogás és az együttműködés a megmaradás feltétele.

A Wekerle Terv olyan időszakban kerül kidolgozásra, amikor a globális politikai és gazdasági hangsúlyeltolódások miatt az Európai Unió, ezen belül a nemrég csatlakozott közép-európai térség új kihívásokkal néz szembe.

Az Uniót jellemző számos feszültség közül a legfontosabb az egyensúlytalanság, amely az elmúlt évtizedben a centrum országok és a periféria között kialakult, ezért a sikeres további integráció érdekében tartós és a periféria integrálódását lehetővé tevő megoldásokat kell találni a kialakult feszültségekre. A fokozatosan globalizálódó világgazdasági térben a regionális szintű jelenségek felértékelődnek, a pénzügyi válság, kiemelten az euro-zóna válsága rámutatott, hogy a versenyképesség megőrzésének útja a szorosabb gazdasági integráció és koordináció.

A Wekerle Tervre építve született meg a Baross Gábor Terv – Dél-Szlovákia/Felvidék regionális gazdasági fejlesztési terve, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság égisze alatt 2013-2014-ben. A nyomtatott változatot 2014. májusban Dunaszerdahelyen mutatták be a szakemberek.
Mivel a gondosan összeállított Baross Gábor Terv adatsorai a 2012-es állapotot tükrözik, ezért az idei célkitűzésünk egyik fontos lépésének tartjuk ezeknek az adatoknak az aktualizálását, esetleg más megközelítésű adatok összegyűjtését.
Minden további tevékenységünk elméleti megalapozásában fontos az eddig meglévő felmérések, elemzések és értékelések- felkutatása, aktualizálása, majd kiválasztani közülük azokat, amelyek a gyakorlati adaptációra érdemesek. Az elméleti felmérések során megvizsgáljuk az eddigi regionális elemzéseket, a hivatalos statisztikákat, a dokumentumokat és a helyszíni vizsgálatok tartalmát. A vizsgálat után szükségszerű az eddigi elemzések és az eddigi adatsorok aktualizálása, melynek alapján pontosabb információkhoz juthatunk a területi és határokon átnyúló kezdeményezésekről, végrehajtásuknak állapotáról, a jövőbeli kilátásokról és a kulcsszereplőkről.
A munkánkat az összes magyarok lakta régióban szeretnénk elvégezni a határ teljes hosszán. A tervek szerint az adatgyűjtésben 30 fő munkájára számítunk.

 

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia