csütörtök, június 20, 2019

Keresés

Partnerszervezetünk VI. konferenciája

1523-1A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság Szabadka központjában, a patináns Hotel Galeriában tartotta immár hatodik konferenciáját.

1523-2 Köszöntőjében Földi Márta, a VMKT elnöke üdvözölte a résztvevőket. Kárpát-medencei összefogásként értékelte, hogy köszöntheti mind a Magyar, mind az Erdélyi, mind a Szlovákiai Közgazdasági Társaság küldötteit.

 

 

 

 

1523-3Az elöadásokat Plajner Ádám, a Magyar Nemzeti Bank elemzője nyitotta. Magyarország Növekedési hitelprogramját mutatta be. A rendszerszintű elemzésnek azért volt itt a Vajdaságban léjogosultsága, mivel a magyar kormány 50 milliárd forintos vajdasági gazdaságélénkítő programjának 60%-ka kedvezményes hitel formájában érkezik.

 

 

 

 

1523-4Juhász Bálint előadásáról, a magyar kormány 20 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásáról beszámolónkat ITT>>>> olvashatják.

A szakmai előadók sorát Dobó István, a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai képviseletének irodavezetője zárta, aki az új kereskedelmi-képviseleti rendszert mutatta be. A Kereskedőháznak Szabadkán kívül még Újvidéken van képviselete a Vajdaságban.

 

 

 

A továbbiakban bemutatkozott Koza Andor, aki IT cégét jellemezve elárulta: ők az egyetlenek a szakmában, akik horgászboltot is üzemeltetnek. Egy kibontakozó sikertörténetet hallhattunk, ahol a tulajdonos, bár Szegeden tanult, mégsem kacérkodott a kinnmaradás gondolatával, hanem tudatosan haza készült, hogy otthon építse ki azt a majdan száz főt alkalmazó vállalkozását, amely sikerrel tudja teljesítni az egész világból érkező megrendeléseket. Igaz, még csak 20 főnél tartanak, de a megbízások már jönnek Ausztráliától kezdve Izraelen keresztül a világ minden tájáról.

Balog Árpád egy intenzív almaültetvény telepítési beruházásának agrárökonómiai bemutatására vállalkozott.

1523-8Záróelőadásként pedig a III. Vajdasági Magyar Fiatal Közgazdászok Tudományos Tanácskozásának díjnyertes pályázatát hallhattuk, amely szívszorongatóan elemezte, milyen hatással vannak a bevételi források a vajdasági családok elvándorlási szándékára. A vajdasági átlagbér 300-400 euró körül mozog, a minimálbért pedig 160-180 eurón tartják a "szent versenyképesség nevében". Egy átlag szerbiai jövedelmének 36%-át költi élelmiszerre, szemben a mi 24%-os, illetve a német 13%-os szintjével. Ez azt jelenti, hogy az európai árszinvonal már eljutott oda is, de az európai jövedelem még annyira sem gyűrűzött be, mint hozzánk. A kérdőíves kutatás megdöbbentő eredménye, hogy a több mint 100 megkérdezett család 75%-ka már elgondolkozott azon, hogy boldogabb tájakra költözik. 

 

 

Az EU-csatlakozásra váró, majd azt megélő polgárként mi már átéltük a vajdaságiak csodavárását, abban bízva, hogy a csatlakozással egycsapásra megoldódik minden problémájuk, éppen ezért, sajnos már előre látom a csalódását ennek a szeretetreméltó közösségnek. Hasonlóan ahhoz, mint amit mi is átéltünk, mikor ránk tört Európa valósága. Ezért is közöltük elsőként Juhász Bálint előadását, mert mondanivalójából érződött, hogy a csatlakozáskor megjelenő globális érdekek érvényesítésére mi is lehet a lokális válasz, ami tompíthatja az agresszív piacszerzési mechanizmusokat.

Ami Szabadkát illeti, egy ékszerdoboz, ahol még feltűnik a Magyar Szó is.1523-6

 

 1523-51523-71523-81

1523-41

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia