szombat, január 29, 2022

Keresés

Figyeljünk arra, hogy milyen ÁFA regisztrációval rendelkezik a cégünk

2183Szlovákiában kétféle DPH (szlovák ÁFA) regisztráció létezik. Az egyik a teljes körű DPH (szlovák ÁFA) fizető státusz, amikor az adóalany visszaigényelheti az általa befizetett DPH-t, amit az áruk vásárlásánál és a szolgáltatások igénybevételénél fizetet.

Ilyen típusú regisztrációnál rózsaszín kiskártya igazolja a DPH (szlovák ÁFA) fizető státuszt. Ezen a rózsaszín kiskártyán van feltüntetve az adóalany közösségi adószáma, ami SK-val kezdődik és további 10 számjegyből áll.

Ugyanúgy néz ki az adószáma a másik típusú regisztrációval rendelkező vállalkozásnak is, tehát SK-val kezdődik és további 10 számjegyből áll, csupán a részleges DPH fizetésre történő regisztrációt igazoló kiskártya színe fehér.

A nemzetközi VIES rendszerben történő ellenőrzés folyamán sem derül ki a különbség, mivel a visszaigazolás csak arról szól, hogy az adószám érvényes. Pedig a különbség abban rejlik, hogy a fehér adókártya tulajdonosa nem igényelheti vissza a befizetett DPH-t (szlovák ÁFA-t). Ezt a fajta regisztrációt azok igénylik, akik külföldre nyújtanak, ill. külföldről vesznek igénybe szolgáltatásokat, vagy külföldről vásárolnak árut ÁFA-mentesen és Szlovákiában fizetik be beszerzésre vonatkozó DPH-t (szlovák ÁFA-t).

Szlovák cég vásárlása estén fokozottan kell odafigyelni arra, hogy milyen DPH (szlovák ÁFA) regisztrációval rendelkezik az vásárolt cég. Amennyiben nem teljes körű adófizetésre regisztrált a vásárolt cég, nem lehet visszaigényelni az adót.

Gazdaság.sk/Podnikajte.sk
Fotó: pavolvarhanik.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia