szombat, január 29, 2022

Keresés

Az adóalap kiszámolása a szlovák jogrend szerint

2175Az ingatlanok, ingóságok bérleti díját, vagy jogdíjakat, szoftverlicenc illetve know-how használatáért fizetendő költségeket csupán abban az esetben lehet adóköltségként érvényesíteni az adott gazdálkodási évben, amennyiben ezek az év végéig ki is lettek fizetve.

Ellenkező esetben adóalap növelő tételként hozzá kell számítani ezeket az összegeket a gazdasági eredményhez. Erről az 595/2004 számú jövedelemadó törvény rendelkezik a 17.§ 19. bekezdése b) pontjában.

A bérleti díjakat csupán a kifizetésük után lehet adóköltségként érvényesíteni

Olyan esetben, ha az ingatlan bérbeadásához további szolgáltatások is tartoznak, mint például a takarítás, internet használata, ezek költségei is csak kifizetésük után érvényesíthetők adóalap csökkentő tételként. Hasonlóképpen kell megítélni az energiák költségeit is. Tárgyi eszközök bérbeadása illetve kölcsönzése esetén is ugyanez a feltétel érvényesül.

Olyan esetben, ha a bérleti díjat és a fent említett költségeket természetes személynek fizeti az adóalany, figyelembe kell venni az időbeli elhatárolást is.
Amennyiben valamelyik következő gazdálkodási évben a fent említett tételek ki lesznek fizetve, abban az évben adóalap csökkentő tételként szerepelnek az adózó bevallásában.

A külföldi személyeknek fizetett díjak

A korlátozott adókötelességű adóalanyok Szlovák Köztársaság területéről származó jövedelmei közé tartoznak a következők:
– iparjogvédelem alá tartózó tárgyak, számítógépes programok, makettek, tervek vagy know-how használatáért fizetett díjak
– copyright vagy hasonló jogdíjak
– Szlovák Köztársaság területén található ingatlan és ingóságok bérleti díja
Ezek közös jellemzője az a tény, hogy a tulajdonos (jelen esetben külföldi személy) más személynek teszi lehetővé a felsoroltak használatát megegyezett időtartamra és megegyezett díjazás ellenében.
A jövedelemadó törvény 17.§-a 19. bekezdésének b) pontja vonatkozik olyan költségekre is, amelyeket korlátolt adókötelességű személyeknek fizet a Szlovák Köztársaság adóalanya.

Marketing tanulmányokra és piackutatásra fordított kiadások csupán a kifizetésük után érvényesíthetők adóköltségként

Erről az 595/2004 számú jövedelemadó törvény rendelkezik a 17.§ 19. bekezdése c) pontjában. Ellenkező esetben adóalap növelő tételként hozzá kell számítani ezeket az összegeket a gazdasági eredményhez.

A szolgáltatás értékesítőjénél is csak abban az esetben képezi az adóalap részét, ha a gazdálkodási év végéig befolyt a bevétel. Egyébként adóalap csökkentő tételként kell érvényesíteni a hitelező részéről.

A szlovák jövedelemadó törvény nem határozza meg a „marketing tanulmány" és a „piackutatás" kifejezéseket. Marketing tanulmány megnevezés alatt olyan dokumentumot lehet érteni, amely célja kideríteni, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás megvalósítható-e az adott piacon az adóalany számára. Piackutatásként nevezhető olyan tevékenység, amely információ gyűjtésére irányul egy új piac meghódítása céljából vagy egy új termék bevezetése esetén.

A marketing tanulmány és a piackutatás elnevezésektől meg kell különböztetni a reklám kifejezést, amely fizetett szolgáltatás propagálás céljából, hogy megnövelje a cég bevételét. A reklámköltségek teljes egészében elismert adóköltségek a szlovák jövedelemadó törvényben, amennyiben megfelelnek a törvényben megszabott feltételeknek. A reklámra fordított kiadások érvényesítése esetén adóköltségként nem feltétel, hogy év végéig ki is legyenek fizetve.

Közvetítői jutalékot csak a kifizetése után lehet adóköltségként érvényesíteni

Erről az 595/2004 számú jövedelemadó törvény rendelkezik a 17.§ 19. bekezdése d) pontjában. Ellenkező esetben adóalap növelő tételként hozzá kell számítani ezeket az összegeket a gazdasági eredményhez.

A törvény rendelkezése egyben megszabja az adóköltségként érvényesíthető jutalék maximális összegét az közvetített üzlet legfeljebb 20% szintjén.

Nem szerződött országokkal folytatott üzletek költségei

Nem szerződött országoknak a szlovák szakirodalomban azokat az országokat nevezzük, amelyekkel a Szlovák Köztársaságnak nincs két ország közötti megállapodása a kettős adózás elkerüléséről.

Korlátolt adókötelességű személyeknek fizetendő tételek a 16.1-§ értelmében, amelyeknek székhelyük nem szerződött országban van – ide tartoznak például a határon átívelő tanácsadási díjak, licencdíjak, jogdíjak – csak olyan esetben lehetnek adócsökkentő tételek, amennyiben december végéig ki is voltak fizetve, levont 35% adó be is volt fizetve az adóhatóság felé és teljesítve volt a bejelentési kötelesség a 43.11-§, illetve a 44.3-§ értelmében.

A decemberi vonatkozású tételeknek is december 31.-ig ki kellett lenni fizetve.
Erről az 595/2004 számú jövedelemadó törvény rendelkezik a 17.§ 19. bekezdése e) pontjában. Ellenkező esetben adóalap növelő tételként hozzá kell számítani ezeket az összegeket a gazdasági eredményhez.

Gazdaság.sk/Finance.sk
Fotó: vallalkozo.info

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia