szombat, december 04, 2021

Keresés

Jövőre drágulhat a kenyér és a pékáru

3253Jövőre feltehetően többet fizetünk majd a kenyérért és a pékáruért. Ennek oka azonban nem az alapanyagok vagy az energia drágulásában keresendő, hanem a pékségek növekvő bérköltségeiben, a járvány miatti fokozott higiéniai követelményekben, valamint a kormány kiszámíthatatlan intézkedéseiben.

Mindezt a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, Milan Lapšanský közölte. Hozzátette, hogy a koronavírus negatív hatásainak ellensúlyozására szánt mentőcsomagok osztásakor az állam nem gondolt a pékekre és külföldi kollégáikkal ellentétben egyéb támogatásban sem részesítette őket.
Mint mondta, jelenleg is zajlanak az ártárgyalások a pékségek hálózatán belül.

„Idén folyamatosan nőtt a ránk nehezedő nyomás a járványhelyzet, a pékáru ára és a növekvő bérköltségek, s a kisvállalkozók, így a pékek, a cukrászok és a tésztagyártók növekvő adóterhei miatt.

Az állam részéről nem érkezett segítség a stratégiai szempontból meghatározó pékiparba, szemben a külföldi példákkal. A pékek már harmadik éve próbálnak igazságos értékesítési árakat kialkudni, legalább a termelés gazdasági költségeinek megfelelő szinten"– ismertette Milan Lapšanský.

Idén a pékekre is súlyos terhet rótt a járványhelyzet, mely több százezer eurós nagyságrendű pluszkiadásokat jelent. Ezek a higiéniai intézkedések, a dolgozóik saját tesztelése, s a tesztelés miatti mozgáskorlátozással összefüggő logisztikai költségek. Az állam viszont kihagyta a pékeket a járvány miatt az élelmiszerágazat megsegítésére szánt összeg elosztásából.

„Annak ellenére, hogy a pékipari alkalmazottak az első vonalban voltak, nem részesülhettek Covid-segélyben és a munkahivatal támogatási eszközeiből sem. A pékek számára nem marad más lehetőség, mint az, hogy a megnövekedett kiadásaikat átvetítsék az értékesítési áraikra, úgy, hogy azok legalább a gyártási költségeket fedezzék" – tette hozzá Lapšanský.

Szövetségük vezetősége ezen a héten tárgyal a mezőgazdasági tárca képviselőivel a pékek jövőbeni támogatásának lehetőségeiről.

„Reményekkel tölt el bennünket Martin Fecko mezőgazdasági államtitkár kijelentése, aki még szeptemberben kilátásba helyezte, hogy a pékek támogatását más módon oldják meg. Ezért bízunk benne, hogy a minisztérium év végéig megoldást kínál számunkra, melynek előkészítésében mi is készek vagyunk segíteni. Egyúttal azt várjuk, hogy az állam kihasználja a törvényes kereteket a termelésünk gazdasági költségeinek megtérülésére. Állami segítség nélkül a szlovák pékipart csőd fenyegeti" – tette hozzá Lapšanský.

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége az ország minden szegletéből egységbe tömöríti a gyártókat. Csaknem 500 tagja van, az egyéni vállalkozóktól kezdve a nagy pékségekig. Tagjai naponta biztosítják a lakosság pékáru- és kenyérfogyasztásának zömét és több mint 12 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

(Webnoviny.sk)
Fotó: Pravda

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia