szombat, december 04, 2021

Keresés

Karácsony előtt kerüljük a meggondolatlan költekezést!

3251Bármilyen kölcsön felvétele előtt érdemes figyelembe venni a családi költségvetés várható alakulását. A fizetéstől fizetésig élők könnyen bajba kerülhetnek a törlesztőrészletek fizetése terén.

A karácsonyi ünnepek a családi költségvetést leginkább megterhelő időszakok közé tartoznak. Az ajándékok, az ünnepi asztalra valók, a karácsonyi díszítések és egyéb apróságok beszerzése nagyon megterhelheti a pénztárcánkat. Ráadásul a járvány miatti válság sokszor a családi bevételek csökkenéséhez, vagy kieséséhez vezet.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ebben a helyzetben körültekintően mérlegeljük az esetleges hitelfelvételt.

„Amennyiben nincs elég saját pénzünk, ajánlatos mérlegelni, hogy mire vegyünk fel kölcsönt, ez ugyanis kötelezettségekkel jár a jövőben. A hitel törlesztése rendszerint hosszabb időre szól, így az ünnepek után is terhelni fog minket" – figyelmeztet Miroslav Zborovský, a Home Credit társaság munkatársa.

Ha mégis kölcsön igénylése mellett döntünk, érdemes mérlegelni annak teljes költségét, vagyis nemcsak a kamat mértékét, de azt is, hogy mennyibe kerülhet az idő előtti törlesztés, figyelembe venni a késedelmi kamatok nagyságát, az esetleges törlesztési halasztás feltételeit.

A gyors hitelfolyósítás nem lehet döntő kritérium, ugyanis a felelős hitelintézmények ellenőrzik a leendő ügyfeleket, hogy képesek lesznek-e a jövőben törleszteni a felvett hitelt. Az ügyfél viszont csak olyan szerződést írjon alá, melyet teljesen megértett.

„Tartsunk be egy egyszerű szabályt: annak a tárgynak a használati ideje, melyre kölcsönt vesszünk fel, legyen hosszabb, mint a hitel törlesztési ideje! Soha ne vegyünk fel kölcsönt a már meglévő hitelek törlesztésére. A hiteltörlesztéssel kapcsolatos problémák megoldásához kérjük ki szakemberek tanácsát. Válasszunk korrekt pénzügyi szolgáltatót, aki nem titkol el semmit és segít a hitel megfelelő beállításánál" – pontosított Zborovský.

Illusztráció (Fotó: SITA)
TASR

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia