szombat, december 04, 2021

Keresés

Látszólag apró tételeken is százezreket spórolhatnak a cégek

3250A szlovákiai cégek évente akár több százezer eurótól eshetnek el, melyek látszólag elhanyagolható tételekből állnak össze. Olyan másodlagos költségekről van szó, mint a takarítás, karbantartás és javítás, raktározási folyamatok, tisztítószerek, irodaszerek, bankilletékek, biztosítás és más hasonló tételek.

Gyakran fő gondot a rosszul beállított ellenőrzési folyamatok jelentik. Ugyanakkor a járvány okozta válság közepette leginkább szükséges ezeket a tételeket figyelemmel követni – figyelmeztet az Expense Reduction Analysts (ERA) nemzetközi cég.

„Amennyiben az ipari termelést vesszük górcső alá, akkor ez a probléma annak minden szektorát érinti. Általában a másodlagos költségek a cégek teljes költségének 40%-át teszik ki.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a társaságok bruttó átlagnyeresége 20-30% körül mozog, akkor a másodlagos költségek nagysága dönthet arról, hogy a cégek elérik-e a kitűzött nyereséget, vagy veszteségbe fordulnak" – mutatott rá Iveta Živicová az ERA munkatársa.

Hozzátette, hogy a költségek menedzselése szempontjából éppen a másodlagos költségek azok, melyek kevés figyelmet kapnak. „Főleg a szerződéses kapcsolatok, a belső fogyasztás, vagy a beszállítók egységára sorolhatók ide"– pontosított Živicová.

A rosszul megválasztott ellenőrzési mechanizmusok és a költségek optimalizálásának hiánya miatt a legnagyobb másodlagos költségeket az IT kiadások, karbantartás és javítás, kenőolajok és tisztítószerek képezik. További jelentős csoportot alkotnak az energia költségek, az egész beszállítói lánc menedzselése, beleértve a raktározási folyamatokat is, valamint a feleslegesen magas banki, biztosítási és irodai kiadásokat.

Annak ellenére, hogy ez probléma az összes gyártási szektort érinti, sokat vet a latba az, hogy a tulajdonos, vagy a menedzsment milyen ellenőrzési módszert választ.

A kisebb cégek esetében ez a probléma kevésbé jelentkezik, mivel ezeknél központosítottabb ellenőrzést jelent a tulajdonos, vagy ügyvezető közvetlen felügyelete.

Másrészt a nagy társaságok esetében többlépcsős ellenőrzés és jóváhagyás működik, ami jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy „megfeledkeznek" a kiadások és költségek ellenőrzéséről.

„A legsérülékenyebb csoportba azokat a cégeket sorolhatjuk, ahol a költségek 5–100 millió euróig terjedő tartományban mozognak" – szögezte le Živicová.

Sokszor a menedzsment tagjainak kényelmessége is közrejátszik, mert nem szeretnének változtatni a bevett rendszeren és a jelentős megtakarítással kecsegtető optimalizálás lehetőségeit kipróbálni.

Másrészt a változtatás akadálya lehet az időszűke, vagy személyi érdekek felülhelyezése. Megoldást jelenthet ilyenkor egy külső tanácsadó társaság szolgáltatásainak igénybevétele és a szakmai elemzések segítségül hívása – zárta Živicová.

(TASR)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia