szombat, december 04, 2021

Keresés

A köztisztségviselők vagyonbevallásaiból szinte semmi sem derül ki

3248A köztisztségek viselői vagyonbevallásának szabályai változásra szorulnának, mivel jelenleg ezek alapján nem állapítható meg a birtokukban lévő vagyon értéke és nem követhető annak a funkciós időszak alatt történő gyarapodása, állapította meg Tomáš Lehotský (Za ľudí) parlamenti képviselő.

Mint elmondta, egy munkacsoport az igazságügyi tárcával együttműködve változásokat készít elő ezen a téren. Javasolják egy önálló, független szerv létrehozását, mely a vagyoni helyzet alakulását, annak gyarapodását vizsgálná, mivel szerinte a parlamenti bizottság a tisztségek összeférhetetlensége miatt ezt nem ellenőrizheti.

„A köztisztségviselők ingatlanvagyonukat csak a tulajdonlap számával és annak megjelölésével tüntetik fel, hogy lakásról, vagy házról van szó, viszont nem adnak információt a ingatlanvagyon értékéről. Az ingóságok esetén is csak az autó típusáról, annak gyártási évéről értesülünk, ugyancsak nem derül ki viszont az értéke. Más ingóság esetén, például egy képgyűjteménynél, melynek értéke akár százezrekre is tehető, ez szintúgy nincs feltüntetve" – állapította meg a TASR hírügynökségnek nyilatkozva Lehotský.

Hozzátette még, hogy a készpénzvagyon kapcsán is csak azt kell feltüntetni, hogy az illető rendelkezik-e számlán elhelyezett megtakarítással, annak összege viszont homályban marad.

Amikor a köztisztségviselők egy év múltán az előző évivel megegyező vagyonbevallást nyújtanak be, abból ugyancsak nem lehet megállapítani, hogy a számlán szereplő összeg gyarapodott-e. „Nem derül ki, hogy arra a lakásra, mely egy év után vagyongyarapodásként megjelent a bevallásban, a fizetéséből tehetett-e szert az érintett, vagy jelzálogkölcsönre vásárolta" – magyarázta a parlamenti képviselő, egyben az összeférhetetlenségi bizottság tagja.

A törvény viszonylag magas bírságok kiszabására ad lehetőséget a vagyonbevallás kisebb késése, vagy pontatlanul feltüntetett adatok esetén. Ezek a bírságok a tisztségviselő 1-6 havi fizetése vagy akár az éves fizetése összegéig is terjedhetnek. A munkacsoport a képviselő szerint már ősszel megkezdi az igazságügyi tárca közreműködésével a vagyonbevallásra vonatkozó rendszerszintű változtatások előkészítését.

A vagyonbevallásokat jelenleg az összeférhetetlenségi bizottság ellenőrzi, majd ezt követően nyilvánosságra hozzák ezeket a parlament honlapján, ám az aktuális vagyonbevallások még nem elérhetők.

A vagyonbevallási kötelezettség a köztársasági elnökre, a parlamenti képviselőkre, a kormánytagokra, az államtitkárokra, a központi államigazgatási szervek vezetőire, az alkotmánybírókra, a Legfelsőbb Bíróság elnökére és alelnökeire, a Bírói Tanács tagjaira, a főügyészre, vagy az ombudsmanra vonatkozik. Törvényből adódóan vagyonbevallást kell tennie a fegyveres erők vezérkari főnökének, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatójának, az állami felsőoktatási intézmények rektorainak, vagy a Szlovák Vasúttársaság vezetőségének is.

(parlamentnelisty.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia