hétfő, április 12, 2021

Keresés

A fogtechnikusok a vészharangot kongatják, csaknem teljesen munka nélkül maradtak

3236A koronavírus-járvány miatt a fogtechnikusok egyre több munkától esnek el, sokan pedig már a rendelőik bezárására kényszerültek. Az egyszerű polgár számára így a fogpótlás, vagy akár a műfogsor javítása egyre nagyobb nehézségekbe ütközik.

Ebben a helyzetben szükséges volna legalább az alapfokú sürgősségi ellátását biztosítani, ezért a Szlovák Fogtechnikusok Kamarája (Slovenská komora zubných technikov) arra kéri az egészségbiztosítókat, hogy nagyobb mértékben támogassák a fogpótlások elkészítését. A fogtechnikusok mára csaknem munka nélkül maradtak, helyenként kétharmaddal is csökkent a szolgáltatásuk iránti kereslet.

„Más szakmákhoz képest a fogtechnikusok, annyi támogatáshoz juthattak, ami még a járulékok fizetését sem fedezi számukra"– közölte Hana Dohálová, a Szlovák Fogtechnikusok Kamarájának elnöke.

Legrosszabb a helyzet a Magyarországgal és Ukrajnával határos régiókban, főleg a kisebb településeken. A csökkenő megrendelések száma összefüggésben van a megfertőződéstől való félelemmel, ugyanakkor az idősebbek a bizonytalan gazdasági helyzetben általában elhalasztják azt, hogy a fogsoruk rendbetételébe beruházzanak.

A fogorvosokon múlik, hogy az egészségbiztosítóktól kapott pénzt mire költik

Nehéz megmondani, hogy a jelenlegi helyzeten mennyit javíthat a fogpótlások támogatásának növelése ugyanis a biztosítóktól a pénz először a fogorvosokhoz vándorol, vélekedik Ľubica Poláčiková nagyszombati fogtechnikus. „A fogorvosoktól függhet az, hogy az esetleg növelt pénzösszeg eljusson hozzánk"– fogalmazott.

„Jelenleg nincs meghatározva az sem, hogy a fogorvos mennyit költhet a fogpótlások elkészítésére, illetve az egyéb munkákra. Az, hogy az egészségbiztosítóktól kapott pénzt mire költik, csak rajtuk múlik"– ismertette Peter Pinteš dunaszerdahelyi fogtechnikus.

Az egészségbiztosító 1996 óta nem növelte a pénzbeli hozzájárulását

„A kivehető fogpótlásért az egészségbiztosító 119,5 eurót fizet, amit az orvos kap meg, aki ezután az árlista alapján fizeti ki a fogtechnikust. Ez nagyon gyakran még az előállítási költséget sem fedezi"– magyarázza Hana Dohálová, a Szlovák Fogtechnikusok Kamarájának elnöke, hozzátéve: „Ez nagyon időigényes munka, több lenyomatot is kell készíteni és ezeket le kell próbálni, nem beszélve a költséges felszerelésről és műszerekről".

Ahhoz, hogy a fogtechnikus elfogadható bevételre tegyen szert legalább 20 kivehető fogpótlást kell készítenie havonta – fogalmazott az elnök.

Ugyanakkor az egészségbiztosító 1996 óta nem növelte a pénzbeli hozzájárulást.
Azóta viszont a bérleti díjak kétharmadával növekedtek, míg a pótlásokhoz használt anyagok zöme külföldről származik, ami így az árakban is megmutatkozik.

Az egészségbiztosítók úgy tesznek, mintha a fogtechnikusok nem is léteznének

A fogtechnikusok egyetértenek abban, hogy az egészségbiztosítók úgy tesznek, mintha ők nem is léteznének. „Nem tudom, hogy van–e valami elképzelésük, hogy mennyit fizetnek nekünk a fogorvosok az elvégzett munkáért"– jegyezte meg Dohálová. Mindezt jól példázza a Covid-járvány első hullámában alkalmazott eljárásuk.

„Az egészségbiztosítók akkor a fogorvosoknak a múlt évi forgalmuk 75%-áig fizettek kártérítést. Mi annak ellenére, hogy a munkánkért az egészségbiztosító a fogorvosokon keresztül fizet minket, semmit sem kaptunk"– zárta a kamara elnöke.

(Pravda.sk)
Illusztráció (Fotó: profession.hu)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia