hétfő, április 12, 2021

Keresés

A 13. havi nyugdíjakat nem a Szociális Biztosító bevételeiből fizetik

3235A 13. havi nyugdíjakat a jövőben sem a Szociális Biztosító bevételeiből fizetik majd, annak a nyugdíjrendszerre vonatkozó alkotmánytörvény-javaslatnak az alapján, melyet a szociális és munkaügyi tárca terjesztett be véleményezésre.

A javaslat értelmében az első nyugdíjpillérből származó öregségi nyugdíj évente tizenkét havi nyugdíjnak megfelelő összeg lehet. A szociális és munkaügyi tárca ezzel a lépéssel tervezi korlátozni az öregségi nyugdíj éves összegét.

„Az öregségi nyugdíjrendszer fenntarthatósága mellett további cél a teljesítés rendszeressége elvének kifejezésre juttatása, miközben a javaslat nem határozza meg a naptári év szerinti ismétlődés gyakoriságát" – fejtette ki a tárca.

A parlament idén október végén jóváhagyta a 13. havi nyugdíjról szóló törvényt, mely a 13. havi nyugdíjat állami szociális juttatásként határozza meg. Az erre fordítandó kiadásokat ennek a törvénynek az alapján a Szociális Biztosító az állami költségvetésből fedezi.

A társadalombiztosításról szóló törvénymódosítás, mellyel a Smer közvetlenül az idei választásokat megelőzően bevezette a 13. havi nyugdíjat, még azzal számolt, hogy ezt a juttatást a Szociális Biztosító társadalombiztosítási járadékként a saját bevételeiből fedezi. Ezt a 13. havi nyugdíjra vonatkozó rendelkezést viszont a jelenlegi kormánykoalíció kivette a törvényből, ehelyett külön törvényt hagyott jóvá erre vonatkozóan.

Idén decemberben 1 millió 426 ezer nyugdíjas kapja kézhez a Szociális Biztosító által folyósított, 50-300 euróig terjedő 13. havi nyugdíját. A 13. havi nyugdíj alapösszegének tekintett 300 euróból leszámítódik az egyéni nyugdíjösszeg (vagy a nyugdíjak végösszege, beleszámítva a külföldről folyósított nyugdíjat is) és a jelenlegi létminimum (214,83 euró) közötti különbség 36 százaléka.

A 300 eurós maximális 13. havi nyugdíjra azok a nyugdíjasok jogosultak, akik 214,80 eurós, vagy annál kevesebb nyugdíjat kapnak.

A 909,28 eurós vagy azt meghaladó nyugdíjban részesülők 50 eurós 13. havi nyugdíjra jogosultak. A 13. havi nyugdíjakra idén 310 millió eurót fordítanak az állami költségvetésből.

(Webnoviny.sk)
Fotó: Mfor.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia