hétfő, április 12, 2021

Keresés

Egyre több szlovák cég „keres menedéket“ az adóparadicsomokban

3233Nagyon sok olyan adóparadicsomnak számító ország van szerte a világon, amely komolyabb ipar vagy mezőgazdaság hiányában turizmusból vagy a nemzetközi tőke számára alacsony adókból tartja fenn magát, miközben a tényleges gazdasági tevékenységnek helyt adó országokat megfosztja a magasabb adóbevételtől.

Az adóparadicsomként működő országokban a gazdasági társaságokat kizárólag egyéves fix adó vagy pedig az árbevétel után nagyon alacsony adó megfizetésére kötelezik, ami ezeknek az országoknak még így is megéri, hiszen a „kevesebb több" alapon rengeteg vállalat választja őket bejegyzésének helyszínéül adóoptimalizálási célból.

Ezekben az adóparadicsomnak számító országokban jelenleg 5298 szlovák cég van bejegyezve, s számuk egyre gyarapodik.

Mint ahogy az a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből kitűnik, számuk az utóbbi negyedévben harminccal nőtt, az előző év végéhez képest pedig közel háromszázzal.

A cégtulajdonosok összesen csaknem 10,5 milliárd eurót helyeztek el az adóparadicsomnak számító országokban, miközben az alaptőke az év elejétől enyhén csökkent. Az utóbbi három hónapban a legaktívabbak azok a cégek voltak, melyek az Amerikai Egyesült Államokba helyezték át cégük székhelyét.

„Az Atlanti-óceánon túl 1373 szlovák tulajdonú céget tartunk nyilván, számuk nyár óta 32-vel gyarapodott" – közölte a Bisnode elemzője, Petra Štěpánová. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyan lassúbb ütemben gyarapodik cégeink száma, de ez a gyarapodás folyamatos. Nőtt az új szlovák tulajdonú cégek száma Lettországban (+ 12) és Panamán (+ 9) is.

Csökkent viszont a Bisnode adatai szerint a szlovák kézben levő cégek száma Cipruson (- 7), az Egyesül Arab Emírségekben (- 5) és a Seychelle-szigeteken (- 3). „A Ciprusi bejegyzésű szlovák cégek száma már hosszabb ideje csökkenő tendenciát mutat, jelenleg 1008 szlovák céget jegyeznek ott, a legkevesebbet az eltelt négy év alatt.

A Seychelle-szigeteken bejegyzett cégek számának csökkenése, ahol jelenleg 320 szlovák tulajdonú cég van, annak tudható be, hogy ismét besorolták az Európai Unió tagországaival nem együttműködő országok közé" – tette hozzá Štěpánová.

A Bisnode nemzetközi szinten minősíti a cégeket pénzügyi stabilitásuk alapján, céginformációs és cégminősítő szolgáltatásai Európa-szerte a legelterjedtebb megoldások között szerepelnek. Több mint 2100 alkalmazottja van Európa 19 országában.

(Webnoviny.sk)
Fotó: Stockfoto

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia