szombat, december 05, 2020

Keresés

A vállalkozók jövő évtől ismét nagyobb összegű járulékot fizetnek

3232Az egyéni vállalkozók (SZČO) jövőre havi 13 euróval több minimális társadalombiztosítási járulékot fizetnek majd a Szociális Biztosítónak, valamint 5,53 euróval többet az egészségbiztosítónak. Januártól ugyanis az egyéni vállalkozók minimális társadalombiztosítási járuléka 180,99 euró lesz mindazok számára, akik az 546 eurós, vagy annál alacsonyabb kivetési alap szerint fizetnek.

Amennyiben a kivetési alap az egyéni vállalkozó esetében meghaladja a 7644 eurót, a havi járulék összege 2533,98 euró lesz. Ha a kivetési alap összege meghaladja az 546 eurót, vagy pontosan 7 644 euró lesz, a járulékot az adott kivetési alap szerint számolják ki. A vállalkozók számára megváltozik az egészségbiztosítónak fizetendő járulék összege is, ez minimum havi 76,44 euró lesz.

A csökkent munkaképességű egyéni vállalkozók ennek az összegnek a felét, 38,22 eurót fizetik. Jelenleg a Szociális Biztosítónak fizetendő minimális járulékösszeg 167,89 euró, a maximális pedig 2350,66 euró. A minimális egészségbiztosítási járulék összege 70,91 euró.

Az egyéni vállalkozóknak a megemelt összegű járulékot első alkalommal február 8-ig kell befizetniük január hónapra. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a megváltozott összeg érvényes azokra is, akik idén március 31-ig nyújtották be adóbevallásukat, melynek alapján július elsejétől módosult számukra a járulék összege.

2020. december 31-én azok számára szűnik meg a járulékfizetési kötelezettség, akiknek a bevételei a 2019-es esztendőben a benyújtott adóbevallás szerint nem haladták meg a 6078 eurót.

A vállalkozók számára általában évente kétszer változik a járulék összege, egyrészt év elején az úgynevezett kivetési alap változása szerint, másodszor pedig a benyújtott adóbevallás alapján.

A járulékok összegét elsősorban a kivetési alap befolyásolja. Ennek nagysága a konkrét személy adóalapjától függ, melyből nem számítódik le a Szociális Biztosítónak és az egészségbiztosítónak fizetett járulékok összege. Járulékfizetésre 2021 januárjától az az egyéni vállalkozó lesz köteles, akinek a bevétele a 2020-as évben meghaladta a 6552 eurót. A járulékfizetési kötelezettség esedékességét a Szociális Biztosító július elsejétől, illetve október elsejétől számítja, amennyiben az adózó adóbevallási halasztást kért.

Ebben az évben azonban némileg módosultak a határidők.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak az esetében, akik a koronavírus-járvány miatt a 2019-es adóbevallásukat idén november 2-áig nyújtották be, a járulékok csak januártól módosulnak. A járulékfizetési kötelezettség 2021. január elsejétől számított keletkezését, vagy folytatódását a járulék összegének meghatározásával a Szociális Biztosító 2021. január 21-ig levélben tudatja az érintettekkel.

A maximális kivetési alap 2021. január elsejétől 7644 euró, a minimális kivetési alap pedig 546 euró lesz, ez utóbbi nemcsak a Szociális Biztosítóba fizetendő járulékösszegnél lesz meghatározó, hanem az egészségbiztosítóba fizetendő járulék kiszámításánál is.

(Pravda)
Fotó: Origo

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia