szombat, december 05, 2020

Keresés

Előnyösebb a burgonyát külföldről behozni, mint itthon termeszteni

3227Szlovákia valamikor a krumpli országa volt, még északon, a legsilányabb földeken is megtermett. Ma, a mértéken aluli állami támogatás, de egyéb tényezők miatt is jobban megéri külföldről behozni, mint idehaza megtermelni. A mezőgazdasági szakemberek szerint egyszerűen drága itthon ezzel foglalkozni.

Ezt erősítik meg a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Kamara illetékesei is. Ugyanakkor azt szintén kinyilatkoztatták, hogy Szlovákiában a krumpliból való önellátás biztosításához nagyon kevés elegendő lenne.

„Ehhez 6500 hektár termőföldre lenne szükség, ahol a burgonyát megtermelhetnénk és ezzel Szlovákiát besorolhatnánk azok közé az országok közé, amelyek önellátóak ebből a számunkra hagyományosan alapvető terményből"
– hangsúlyozta Jana Holéciová, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Kamara szóvivője.

Az okok sokfélék

A burgonyatermesztés befellegzésének persze több oka van. Így a klímaváltozás, a nagy mennyiségű behozatal Franciaországból, Hollandiából és Csehországból, de csaknem teljesen megszűnt nálunk a krumpli feldolgozása is. A legfőbb ok viszont az agrártárcától évek óta elmaradt anyagi támogatás a termelők részére. A kamara szerint ezek a termelés csökkenésének legfőbb indokai.

„Míg 1989 előtt 55 000 hektáron termeltünk krumplit, ma mindössze 7800 hektáron. Ebből a piacra termelők 5000-5300 hektáron termelnek, a következő években ez a termőföld terület még tovább csökken. Az ok? A termőterület egy év múlva ismét kisebb lesz" – jegyezte meg Jana Holéciová.

A Zöldségtermesztők és Burgonyatermelők Szövetségének elnöke Jozef Šumichrast ezzel összefüggésben kifejtette, hogy a környező országokban a mezőgazdaságot az állam lényegesen jobban támogatja, ezért tudják terményeiket alacsonyabb áron kínálni, mint a mi hazai termelőink.

Csehországban is jelentősebb támogatást kapnak

Csehországban például az állam nagyobb figyelmet szentel a burgonya termesztőire és évente 135 millió cseh koronát különítenek el a támogatásukra. Jövőre pedig ezt az összeget még 50 millió cseh koronával megtoldják. Ezzel a csehek jóval megelőzik Szlovákiát.

Szlovákiában azonban nem a krumpli az egyedüli haszonnövény, amely veszített értékéből. Ezért a kamara "Önellátók vagyunk" címmel új projektet indított, amely segítségével felvilágosítják a fogyasztókat, hogy milyen kötelességei vannak az államnak, a politikusoknak, az illetékes minisztériumoknak ahhoz, hogy önellátók lehessünk például sertéshúsból, baromfiból, zöldségekből.

A tisztességes mezőgazdászokat sérti, hogy a társadalom őket vádolja a mezőgazdaság hanyatlásáért. Pedig ők nem bűnösök, hanem áldozatok. Ugyanakkor tudják, hogy miként lehetne az ország önellátását élelmiszerből megteremteni. Azt az útmutatást azonban a politikusoknak kellene figyelembe venni és főleg minél előbb megvalósítani" – mondta Emil Macho, a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Kamara elnöke.

(webnoviny.sk)
Fotó: pixabay.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia