szombat, december 05, 2020

Keresés

A kormány emelte az úgynevezett SOS gyorssegély összegét

3224A kormány szerdán jóváhagyta az úgynevezett SOS segély ismételt bevezetését. A havi összeget 210 euróról 300 euróra emelték.

A segélyre azok jogosultak, akik a koronavírus-járvány miatt elvesztették minden bevételüket és nincs semmiféle jogosultságuk egyéb állami segélyre. A Szlovák Köztársaság Munka-, Szociális és Családügyi Minisztériuma adatai szerint Szlovákiában napjainkban mintegy 10 000 személy kaphat ilyen anyagi támogatást havonta.

Az étkezésre szánt összeget a szülők kapják

A kormányintézkedéssel összefüggésben pontosították az étkezésre, élelmiszerekre vonatkozó hozzájárulás kiutalását a jelenlegi krízishelyzetben. A pontosításra azért került sor, mert bár több helyen az iskolai és óvodai étkezdék zárva tartanak, de a gyerekek részt vesznek az oktatásban az alapiskolák alsó tagozatán illetve óvodába is járnak.

„Ebben az esetben a pénzbeli hozzájárulást a gyerekekre megkapják a szülők azokra a napokra, amikor az iskolai illetve az óvodai étkezdék zárva tartanak"– jegyezték meg a minisztérium illetékesei.

Hozzájárulás a táplálékkiegészítőkhöz

Az új intézkedések értelmében nem limitálják a humanitárius segély összegét a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeknek. A tárca nekik megemelt hozzájárulást nyújt a járvány megelőzését és terjedését segítő intézkedések betartásához.

Bevezetik a táplálékkiegészítők beszerzéséhez nyújtott hozzájárulást, a szociális szolgáltatásokban részesülők és az alkalmazottak számára. Ők öt hónapon át 20 eurós hozzájárulást kapnak főleg vitaminok, elsősorban D-vitamin vásárlására.

A minisztérium szerint ugyanis ez a vitamin segíthet a COVID-19 vírus elleni védekezésben, de a betegség lefolyásának enyhítésében is.

(webnoviny.sk)
Illusztráció (pixabay.com)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia