csütörtök, július 29, 2021

Keresés

Fogyasszuk a hazait, de lesz aki megtermeli?

3218Sokat hallunk, olvasunk a zöldség és gyümölcs egészségvédő hatásáról. Arról azonban már kevesebbet, vagy egyáltalán semmit, hogy az állam mennyire támogatja, de inkább elhanyagolja a termelőket. A Szlovák Zöldségtermelők és Burgonyatermesztők Szövetsége (ZZZS) már hosszú idő óta arra figyelmeztet, hogy a mezőgazdaság egyes területeit gazdaságtalanul és felelőtlenül irányítják.

A szövetség szerint problémát jelent az is, hogy a minisztérium nem tárgyal a szakemberekkel az egyes intézkedések előkészítésében.

„A zöldség- és gyümölcstermesztők támogatása elsődleges lenne az ország élelmiszerből való önellátásának elérésében. A valós tettek helyett azonban csak kedves és népszerű kijelentések hangzanak el. A mezőgazdasági tárca fél évet tudhat maga mögött. A mi zöldség- és gyümölcstermesztőink azonban sokkal régebben vannak jelen a piacon, de napjainkban már azon gondolkodnak, van-e értelme a munkájuknak" – figyelmeztettek a szövetség képviselői.

A szövetség szerint Szlovákia részére ezek a termelők nagyon fontosak, azonban az az érzésük, hogy a politikusok a zöldség- és gyümölcsfogyasztás témáját csak önmaguk népszerűsítésére használják ki a sajtóban és a közösségi oldalakon.

Tulajdonképpen viszont mindez legérzékenyebben a fogyasztókat érinti, akik végül is nem jutnak egészséges hazai terményekhez.

„Ezért nyomatékosan követeljük, hogy a termelők tevőlegesen bekapcsolódhassanak annak az Európai Unió Közös Mezőgazdasági Stratégiai Tervezetének kidolgozásába, amely őket közvetlenül érinti. Eddig azonban nem voltunk erre megszólítva" – mondta Jozef Šumíchrast, a szövetség elnöke.

A szlovákiai termelők további problémája, hogy nincsenek korszerű raktáraik, hiányoznak számukra a modern termelői technológiák, a begyűjtő eszközök és a csomagolószalagok.

„Ráadásul hiányzik a termelői regiszter, adatbázis is, amelyet a termelők már évek óta követelnek. A termelők munkájuk fejlesztésére jelentős anyagi eszközöket, komoly összegeket fektettek, de a külföldi konkurenciával képtelenek felvenni a harcot. A zöld nafta, amelyet napjainkban bizonyos kiemelt termények termesztéséhez kapnak, nem sokat segít rajtuk. A környező országok sokkal nagyobb mértékben támogatják a zöldség- és növénytermesztőket" – tették hozzá a szövetség képviselői.

(webnoviny.sk)
Fotó: pixabay.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia