csütörtök, július 29, 2021

Keresés

A gyorsabb vasúti közlekedés tehermentesíthetné az utakat

3217A vonatok átlagos sebességének felgyorsításával, akár 140 kilométeres óránkénti, lakott területen pedig 80 kilométeres óránkénti sebességre, megduplázhatnák a vonaton közlekedő utasok számát. Ez pedig 150 milliós utasszám lenne évente.

Erről Andrej Doležal közlekedési és építésügyi miniszter közölt tájékoztatást közösségi oldalán. Az új elképzeléseket a közlekedési tárca a szlovákiai vasúthálózat korszerűsítési programjának keretében kívánja megvalósítani.

A tárcavezető meggyőződése, hogy a vonatok átlagos sebességének felgyorsításával több utast szállíthatnának és így mérséklődhetne a közutak és autópályák leterheltsége és forgalma. Hogy mindez megvalósulhasson, hosszú távon kell gondoskodni a vasúti infrastruktúra felújításáról. Erre a beruházásra a minisztérium 700 millió eurós összeget javasol.

Andrej Doležal számításai szerint azonban ez a beruházás legalább 10 milliárd eurót igényel, éppen ezért ehhez szükséges az Európai Megújítási Alap, az Európai Uniós alapok hozzájárulása, valamint hosszútávú finanszírozási eszközök igénybe vétele is. Mindenesetre a közlekedési minisztérium kiemelten kezeli az ügyet, prioritást élvez náluk a vasúti közlekedés korszerűsítése, elsődleges szándékuk, hogy több pénzt fektessenek a vasúti közlekedés fejlesztésébe, mint útépítésbe.

(webnoviny.sk)
Fotó: aktuality.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia