csütörtök, július 29, 2021

Keresés

A sertéstartók helyzetük felülvizsgálatát kérték

3214A szlovákiai sertéstenyésztők, akik a Szlovákiai Sertéstenyésztők Szervezetében tömörülnek, hivatalos levelet küldtek Igor Matovič kormányfőnek, amelyben helyzetük felülvizsgálatát kérték.

Ugyanis a sertéstartók a jelenlegi körülményeiket katasztrofálisnak tartják, olyannyira, hogy szerintük az már a teljes tönkremenetelükkel egyenlő. Erről Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Kamara szóvivője tájékoztatott.

Afrikai sertéspestis és COVID-19

A sertéstenyésztők levelükben leírták, hogy munkájuk jelenleg rendkívül nehéz, körülményeik bonyolultak, amelyeket már maguk képtelenek megoldani. Ennek oka a terjedő sertéspestis és a koronavírus-járvány, illetve azok következményei, amelyek során például a vágósertés ára 30 százalékkal csökkent és a jelenlegi ár számukra azt jelenti, hogy nem folytathatják tovább a tenyésztést.

Ha a fogyasztóknak olyan mennyiségű és minőségű sertéshúst akarnak biztosítani, mint eddig, a kormánynak komolyan kell foglalkozni a mezőgazdaság és különösen az állattartás problémáival.

„A mezőgazdasági tárca vezetése, az élelmiszeripar és termelés irányítása komoly szakembert igényel. Feladata lenne felelősségteljesen és szakavatottan kezelni az erdők, a vízgazdálkodás, a környezetvédelem ügyét és az egész agrár és élelmiszerügyi együttest helyes irányba terelni, kiemelten pedig a növénytermesztést és a húsipari termelést" – jegyezte meg Julián Škerlík, a Szlovákiai Sertéstenyésztők Szervezetének elnöke.

A kormánynak időre van szüksége

„Szlovákiában a mezőgazdaság az egyik kulcsfontosságú ágazat, amely olyan embereket juttat munkához, akik máshol nem érvényesülnének. Az állattartók ezért remélik, hogy a kormányfő kellő odaadással figyel majd gondjaikra és közösen megoldást találnak rájuk, amely azért is fontos, hogy 2029-re biztosíthassuk Szlovákia élelmiszeripari önellátását" – fejtette ki Jana Holéciová.

Igor Matovič úgy nyilatkozott, hogy a mezőgazdászoktól kapott levél megválaszolására időre van szüksége, előtte pedig annak áttanulmányozásár, a majd a kellő állásfoglalásra.

„A kormány tárgyalásának egyik pontja éppen a mezőgazdaság múlt évi helyzete volt. A megbeszélésen érintettük a hozzám intézett levelet is. Ján Mičovskýval együtt legalább 2-3 napra van szükségünk, hogy áttanulmányozzuk a követeléseket illetve, hogy állást foglaljunk. Eddig teljes mértékben megbíztam Ján Mičovský tárcavezetőben és nem általánosítanék, hogy valamennyi mezőgazdász elégedetlen, vannak akik értékelik eddigi lépéseinket, de talán vannak, akiknek nem tetszik, hogy a sarkukra léptünk" – reagált a mezőgazdászok levelére a kormányfő, amelyben jelenlegi súlyos helyzetük megoldását kérik.

(webnoviny.sk)
Fotó: pixabay.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia