csütörtök, október 22, 2020

Keresés

Mihók: Szlovákiának minél előbb újra kellene indítani a gazdaságát

3207„Szlovákiának a megújítási terv keretében legfeljebb öt-hat kiemelt területre kellene összpontosítania, azokra építeni az egyes projekteket, amelyek aztán támogatásban részesülnének".

Erről Peter Mihók a Szlovák Kereskedelmi és Ipari Kamara (SOPK) elnöke beszélt. Majd kifejtette, hogy a Szlovák Köztársaság Pénzügyi Minisztériuma által kidolgozott, egyelőre munkaterv arról, hogyan használják fel az Európai Uniótól kapott pénzösszegeket és amelyet a sajtóban már közzétettek, túl sok prioritást tartalmaz.

Így nagy az eshetősége, hogy a prioritásokra elkülönített eurók több irányba „elgurulnak" és nehezen követhető, ellenőrizhető és értékelhető lesz a végső eredmény és a támogatás hatékonysága.

A megújítási tervezetnek pedig az lenne a célja, hogy Szlovákia gazdaságát új realitások irányába terelje, de elsősorban az, hogy a gazdaságot segítse újraindítani.

„Ez azt jelenti, hogy a gazdaságban azon kellene változtatni, amely már a koronavírus-járvány előtt megszűnt benne működni"– javasolja Peter Mihók.

Alapvetően fontos tényező, amelyről nem szabadna elfeledkezni, hogy a megújulási tervvel nagyon kemény konkurenciaharcba kerülünk a többi Európai Uniós állammal.

„A többi Európai Uniós állam is megalkotja a saját tervezetét és projektjeit, így olyan erős versenybe, konkurenciaharcba juthatunk a többi országgal, amelyben a szlovákiai tervek alul maradhatnak" – figyelmeztetett a Szlovák Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke.

(webnoviny.sk)
Peter Mihók (Fotó: SITA)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia