csütörtök, október 22, 2020

Keresés

Ján Tóth lett a Költségvetési Tanács új elnöke

3203Ján Tóth gazdasági szakértő és a jegybank volt alelnöke lett a Költségvetési Tanács (RRZ) új elnöke. A jelölését a jelenlévő 142 parlamenti képviselő közül 110 támogatta. Tóth Ivan Šramkót váltja ezen a poszton, aki 2012. június 27-től 2019. június 27-ig töltötte be az elnöki tisztséget. A parlamenti vita során több képviselő is megköszönte Šramkónak a munkáját az RRZ élén.

A költségvetési felelősségről szóló alkotmánytörvény szerint a parlament háromötödös többséggel választja a Költségvetési Tanács elnökét.
Tóthot az OĽANO, Sme rodina, SaS, Za ľudí és az ĽSNS képviselői támogatták. A Smer-SD és a független képviselők többsége tartózkodott a szavazástól vagy a jelölt ellen szavazott.

A kormánynak három jelölt közül kellett választania, akik egy versenyvizsgát követően kerültek a legjobb három közé. Tóth mellett a másik jelölt Martin Šuster, a Szlovák Nemzeti Bank kutatási osztályának igazgatója volt, a harmadik pedig Jarko Fidrmuc, a németországi Zeppelin University Friedrichshafen egyetem nemzetközi gazdaságelmélet és -politika tanszékének a professzora.

A kormány a miniszter javaslatára Tóth mellett döntött. Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter Tóth jelölésekor azt mondta, hogy a jelöltnek nagy áttekintése van a szlovák és a külföldi országok gazdaságáról, és a magánszektor működését is ismeri.

„Van elképzelése arról, hogyan kellene az RRZ-nek működnie. Az elképzeléséből azt látjuk, hogy nagy hangsúlyt helyez az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságára" – magyarázta Heger.

Hozzátette: „Szlovákia kormányainak meg kell tanulniuk, hogy a jobb időszakokban kell tartalékolniuk a rosszabb időszakokra, mert az elmúlt nyolc évben nem ennek voltunk tanúi".

Az RRZ elnöke a tanács működését biztosítja, üléseket hív össze, és vezeti ezeket. Ezenkívül új elképzelésekkel áll elő, részt vesz a stratégiai jellegű döntések meghozatalában, valamint az RRZ és az irodáinak működésében. Végül: képviseli a tanácsot, illetve ennek véleményét a hazai és a nemzetközi közönség előtt. Az elnököt hét évre választják, és csak egyszer lehet őt megválasztani. A tanács fennállásától kezdve mostanáig Ivan Šramko töltötte be ezt a tisztséget.

A Költségvetési Tanács fontos funkciót tölt be Szlovákiában. Az elemző tevékenysége mellett felügyeli az államháztartást, jelentést készít a hosszú távú fenntarthatóságról, elkészíti a kormány „bizonyítványát" a költségvetési felelősségvállalás szabályainak a betartásáról, és állásfoglalásokat fogalmaz meg a törvénymódosítási javaslatokkal kapcsolatban, továbbá figyeli és értékeli Szlovákia gazdasági fejlődését.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia