vasárnap, június 20, 2021

Keresés

A bortermelők levélben fordultak a miniszterhez

3201A szlovákiai szőlőtermesztők és borászok levelet írtak Ján Mičovskýnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőjének, amelyben gondjaikat ismertették és magasabb összegű támogatást kértek. A szőlészek és borászok úgy számolnak, hogy a jelenlegi feltételek mellett a hivatalosan bejegyzett szőlészek és borászok 30 százalékának nem lesz lehetősége támogatáshoz jutni további tevékenységük biztosításához.

Ezért kérik a tárcavezetőt, hogy valamennyiüknek adjanak lehetőséget a támogatások igénybe vételére. A Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetsége a minisztert arra figyelmezteti, hogy a most érvényes feltételek mellett csak azokat segítik, akiknél a bortermelés meghaladja a szőlő illetve más kultúrnövények termesztésének mértékét.

„A szőlészet és borászat hosszú évek óta jelentősen alulfinanszírozott, nincs megfelelő koncepció a termelés stabilizálására és megtartására, annak ellenére, hogy ezt többször követeltük"– fogalmazták meg a szövetség tagjai.

A szőlészek lassan azon töprengenek, érdemes-e folytatni a termesztést, illetve egyszerűen odajutottak, hogy kiirtják a tőkéket és más növények termesztésébe fognak. „Napjainkban 8500 hektárról szüreteljük a szőlőt, ebből 3500 hektáron szövetkezetek gazdálkodnak. És éppen őket zárták ki a támogatások lehetőségéből, annak ellenére, hogy bort készítenek"– hangsúlyozta a szövetség vezetősége.

Ahogy a bortermelők megerősítették, az eddigi feltételek mellett a hivatalosan bejegyzett borászok 30 százalékának nem lesz igénye a kártalanításra.

„Végezetül kérjük, hogy a vállalkozók, akik rendesen fizetik a járulékokat, az ÁFÁ-t és egész családokat tartanak el, részesülhessenek a kezdeményezésekből"– tették hozzá.

Szerintük egyáltalán nem természetes, hogy aki tisztességesen fizeti a járulékokat, társadalmi biztosításokat és az egészségbiztosítót, egyszerűen nem jogosult a kártérítésekre.

Ján Mičovský minisztert felkérik az alapvető feltételek átértékelésére. „Megköszönjük, ha talál anyagi fedezetet gondjaink enyhítésére, lehetőséget problémáink megoldására"– jegyezték meg a borászok azzal, hogy ugyanakkor felszólítják a tárcavezetőt, hogy üljenek le közösen egy asztalhoz, ahol megbeszélhetik a tennivalókat.

(teraz.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia