vasárnap, június 20, 2021

Keresés

Az európai pénzforrásokat a gazdaság élénkítésére kell felhasználni

3200Szlovákiának a következő években az európai uniós alapokból több milliárd eurós összeg áll majd a rendelkezésére. Az elemzők szerint ezt főleg olyan beruházásokra kell fordítani, amelyek segítenék a gazdaságot, hogy a szerelőműhelyek országából a szaktudáson és újításokon alapuló gazdasággá alakulhassunk.

Szlovákia a következő időszakban az eddig felhasználatlan európai uniós pénzekkel és a 2021-2027 közötti hétéves időszakra előirányzott gazdaságélénkítési költségvetésből származó összegekkel együtt 40 milliárd euróból gazdálkodhat majd. Az ország így évente átlagban rekordnyi 6 milliárd euróból költekezhet.

A pénzügyminisztériumban most fejezik be a gazdaságélénkítő tervezet kidolgozását. Eduard Heger tárcavezető nyilatkozatában kifejtette, hogy terveikben elsőbbséget élvez majd az oktatásügy, a zöld alapú infrastruktúra és a digitalizáció. A miniszter állítja, hogy a kormány olyan tervet készít elő, amely biztosítja a pénzeszközök leghatékonyabb felhasználását.

Az Általános Hitelbank (VÚB) elemzői úgy vélik, hogy Szlovákiának mindenképpen a gazdaság átalakítására kell nagy hangsúlyt helyezni. Ezt azzal indokolják, hogy az ország jelenleg sokkal lassúbb ütemben közelít a legfejlettebb európai országokhoz, mint a nagy 2009-es válság előtt.

Romlik a vállalkozások helyzete, nagy gond a gyenge oktatásügyünk, óriási hiányosságok vannak a tudományos kutatás és a fejlesztések terén is.

„Szlovákiának például egyetlen olyan felsőfokú oktatási intézménye sincs, amely bekerült volna a világ 500 legjobb egyeteme közé. Az országban nem kielégítő a tudományos intézetek hálózata, kevés a tudományos tanulmányok száma és általában keveset költenek a tudományra, a kísérletekre, a fejlesztésre" – figyelmeztettek az Általános Hitelbank elemzői.

A gazdaságnak azonban színvonalas közigazgatásra is szüksége van. „A gazdaság nem működhet igazságos jogrend nélkül, szükséges a nyugdíjrendszer, az adórendszer, az egészségügy, az igazságszolgáltatás és ügyészség megreformálása" – sorolták az elemzők.

A projektek a munka hatékonyságának emelését kell, hogy szolgálják. Át kell értékelni az egyes beruházások szükségességét. Több külföldi tanulmány rámutatott, hogy a bölcsődék és óvodák alapításába, építésébe fektetett pénz jobb befektetés, mintha útépítésre fordítanánk a pénzt. Ugyanakkor figyelembe kell venni az olyan marginalizált közösségek igényeit is, mint a roma közösségek.

Az Általános Hitelbank szakemberei hangsúlyozzák, hogy valamennyi terv megvalósításához szükséges az erős politikai támogatás és az egységes jövőkép kialakítása. Ehhez szakemberek bevonása kell a nemzeti gazdaság különböző területeiről, széleskörű vita az egyes tervezetekről és politikai egyetértés. Ha sikerül elérni egy egységes politikai megegyezést, növekedhet az európai alapokból kapott pénzösszegek felhasználásának hatékonysága és ellenőrizhetősége is – vélekedett Ján Čarný, a Cofaco társaság szlovákiai és csehországi vezérigazgatója.

(teraz.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia