szerda, január 20, 2021

Keresés

Eddig 140 milliárd euró bevételkiesést okozott a járvány a légiközlekedésnek

3199Eddig mintegy 140 milliárd euró bevételkiesést okozott a légiközlekedési iparág fő szereplőinek a koronavírus-járvány, a felkínált kapacitás pedig alig a fele a tavalyinak – mondta Eamonn Brennan, az Eurocontrol főigazgatója.

Az európai légiforgalmat szervező társaság videokonferenciáján a főigazgató ismertette, 4,2 millió járat nem közlekedett a pandémia miatt az Eurocontrol tagállamainak légterében, 1,2 milliárddal csökkent az utasforgalom, és jelenlegi becslések szerint 2024-re érik csak el a 2019-es szintet.

A repülőterek, légitársaságok, légiforgalmi irányító szolgálatok a járvány kitörése óta mintegy 140 milliárd euró bevételtől estek el.

Európában jelenleg a felkínált kapacitás nagyjából a fele annak, mint ami tavaly elérhető volt az utasok számára. Az előrejelzések augusztusig pontosak voltak, de szeptemberre korábban már csak 40 százalékos lemaradást vártak, ezzel szemben az újbóli utazási korlátozások miatt várhatóan stagnálni fog az adat. Jelenleg a Ryanair, az Easyjet, a Turkish Airlines, az Air France, a Lufthansa és a Wizz Air biztosítja a legtöbb járatot Európában – tette hozzá.

A főigazgató elmondása szerint az nehezíti a felépülést, hogy a tagállamok eltérően kezelik a járványhelyzetet, ezért senki nem akar repülni, mert attól tartanak, hogy nem tudnak hazajutni.

A konferencián Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója elítélte a nagy hálózatos légitársaságoknak juttatott állami támogatást, mert álláspontja szerint ezzel csak a régi, nem hatékony üzleti modelleket konzerválják, és torzítják a versenyt. Hozzátette: nem "V", vagy "W" alakú lesz a fellendülés, inkább "hullámvasútra" kell számítani, és azok a légitársaságok erősödhetnek meg, amelyek képesek lesznek rugalmasan kezelni a helyzetet.

Lezárják a ferihegyi repülőtér utasforgalmi területeinek egy részét

Az utasforgalom csökkenése miatt lezárja az üzemeltető a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján az utasforgalmi területek egy részét.

A Budapest Airport keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a forgalomcsökkenésre felkészülve lezárja a nemrégiben átadott 1-es mólót, a 2A terminál utasfelvételi csarnokát és érkezési oldalát, valamint a 2B terminálhoz csatlakozó móló indulási szintjének egy részét is.

Az induló utasok a 2B terminálon végezhetik el az utasfelvételt és a poggyászfeladást, a Skycourt nyitva marad. Az érkező utasok csak a 2B terminálon keresztül hagyhatják el a légikikötő területét.

A repülőtér üzemeltetőjének tájékoztatása szerint augusztusban közel 400 ezer utast kezeltek, mintegy 30 százalékkal többet, mint júliusban, de a tavalyi adatokhoz képest ez több mint 75 százalékos elmaradást jelent.

A Budapest Airport arról tájékoztatott, hogy az újból bevezetett utazási korlátozások miatt a következő időszakban legfeljebb napi 3000 utas várható, az ilyenkor szokásos napi 45-50 ezer helyett, az idei éves utasszám a tervezett maximum egyharmada, legfeljebb 5,5 millió utas lehet.

(Fotó: pixabay.com)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia