csütörtök, július 29, 2021

Keresés

A V4-es tagországok közül csak nálunk halmoznak fel járuléktartozást a kórházak

3196Az, hogy a kórházak ne fizessék a társadalombiztosítási járulékot, a V4-es tagországok közül csak Szlovákiára jellemző, állapította meg a Szociális Biztosító a többi tagországgal folytatott tapasztalatcsere alapján.

A többi V4-es tagországban és szomszédos uniós országban ugyanis zéró tolerancia van érvényben a járulékfizetési kötelezettségek elmulasztóival szemben, írja a Szociális Biztosító az egészségügyi intézményekkel szembeni követelésekről szóló jelentésében, melyet a múlt héten hagyott jóvá a kormány.

Az egészségügyi intézmények adósságrendezésére irányuló koncepció a Szociális Biztosító részére nem hozta meg a várt eredményt. Épp ellenkezőleg, megszaporodott azoknak a kórházaknak a száma, melyek nem teljesítik járulékfizetési kötelezettségeiket.

„Jelenleg az állam által tolerált jogi helyzet egyes egészségügyi intézményeknek a Szociális Biztosító felé irányuló tartozásai tekintetében nem megfelelő, az egészségügyi intézmények között pedig egyenlőtlen feltételeket teremt" – olvasható az anyagban.

A biztosító hozzáteszi, hogy Szlovákiában 127 különböző nagyságú, irányultságú, típusú és fenntartású, egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény van, melyek közül 18 folyamatosan járulékadósságot termel, a tartozásuk jelenleg közel 169 millió euró. Öt egészségügyi intézmény időnként halmoz fel adósságot, jelenleg csaknem 3 millió euró értékben, másrészt 104 egészségügyi intézmény időben és rendesen fizeti a járulékokat.

„Az egészségügyi intézmények eladósodását korlátozó állami intézkedések értékelése alapján elmondhatjuk, hogy ezekkel nem sikerült elérni, hogy az egészségügyi intézmények betartsák a költségvetési fegyelmet és ne halmozzanak fel további tartozásokat, melyek nagyságrendjük miatt rendezhetetlenné válnak. A helyzet megoldására egyedüli lehetőség kínálkozik, mégpedig, hogy a törvényes akadályok elhárulása után jövőre megkezdjük a követelések behajtását, ahogy a kormányhatározati javaslatban áll" – írja a Szociális Biztosító.

(Webnoviny.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia