szerda, január 20, 2021

Keresés

Nyilvános elektromos töltőállomás épült Ipolyhídvégen

3191A környezettudatosság figyelembevételével, valamint a modern fejlesztések igényeihez mérten elektromos autók töltésére szolgáló állomást építettek ki Ipolyhídvégen. Az állami támogatásból megépített töltőállomás a napjainkban egyre terjedő elektromos autók tulajdonosait szolgálja majd. A beruházással a tágabb térség egyetlen nyilvános elektromos töltőállomása jött létre.

„A nyilvános töltőállomás a közösséget szolgálja. A gazdasági minisztérium ötezer eurós támogatásából építettük ki a töltőállomást" – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Lestyánszky Viktor, Ipolyhídvég polgármestere. Az állami dotációhoz 5 százalékos önrésszel járul hozzá az önkormányzat.

A nyilvános töltőállomást a községi hivatal mellett helyezték el. Az üzemeltetést illetőleg többféle lehetőség van – magyarázta a falu első embere. Mint elmondta, a töltőállomást vállalkozás formájában üzemeltetheti az önkormányzat. Ugyanakkor betársulhatnak a töltőállomásokat országszerte üzemeltető cégekhez. Jelenleg az ezzel kapcsolatos tárgyalások folynak.

Az elektromos autókat kiszolgáló töltőállomások két alaptípusa ismert világszerte. A váltóáramú töltőállomáson mintegy három-hat óra alatt tölthető fel a jármű. Az egyenáramú gyorstöltőállomáson akár fél óra alatt is fel lehet tölteni az autót. Ipolyhídvégen az előbbi változat épült meg.

Mint Lestyánszky elmondta: hisznek abban, hogy a közeljövőben az elektromos autózás korrekt alternatíva lesz, így biztosított lesz az állomásunk kihasználtsága.

Nyilvános töltőállomásokkal az Ipoly mentén elvétve találkozhatunk, ezért is jelentős előrelépés az ipolyhídvégi állomás létesítése. Az autópályák mentén, illetve a jelentősebb városokban, megyei központokban már vannak kiépített elektromos töltőállomások, a legtöbb helyen gyorstöltőkkel találkozhatunk.

Jelenleg az elektromos autók tulajdonosainak többsége odahaza tölti fel a járművét, s csak hosszabb, száz kilométert meghaladó utazás során veszi igénybe a nyilvános töltőállomások valamelyikét.

A környezettudatosság mellett gazdasági hatékonyságuk is van a villanyautóknak, igaz jelenleg a beszerzésük tetemesebb összegbe kerül, mint a hagyományos autóké. Ezzel kapcsolatban az elektromos autóval rendelkező Lestyánszky elmondta: 100 kilométeres út 1,5 eurónyi energiaszükségletből oldható meg, a belsőégésű motoros jármű esetében ez 6-8 euróba kerül.

Szlovákiában a használatban lévő járművek mintegy három-öt százalékát teszik ki a környezetbarát elektromos autók.

Az ipolyhídvégi nyilvános elektromos töltőállomás (Fotó: Lestyánszky Viktor, facebook)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia