szerda, január 20, 2021

Keresés

A szlovák egészségügy alulfinanszírozott és rosszul működik

3189Az Union egészségbiztosító megbízásából az MN Force ügynökség által végzett reprezentatív felmérés alapján négy megkérdezett közül hárman úgy vélik, a szlovák egészségügy alulfinanszírozott.

Hasonló arányban gondolták úgy a megkérdezettek, hogy az ágazatnak nem áll elegendő pénzeszköz a rendelkezésére és hogy ezen a területen változtatásokra van szükség.

A megkérdezettek csaknem fele állította, az egészségbiztosító megválasztásánál fontos szempont számukra, hogy ne kapcsolódjanak hozzá botrányos ügyek, 44 százalékuk pedig hangsúlyozta, ugyanilyen fontosnak tartja, hogy a biztosító gazdálkodása átlátható legyen.

A felmérés során a megkérdezettek 13 százaléka úgy vélte, az állami egészségbiztosító jobban gazdálkodik, mint a magánkézben lévők. Túlnyomó többségük (81%) szerint egyik szlovákiai egészségbiztosítónak sem szabadna veszteségessé válnia.

Ezzel összefüggésben épp a biztosítók pénzeszközökkel történő rossz gazdálkodása szerepel az első helyen azok között az okok között, amelyek miatt Szlovákia lakossága feltétlenül biztosítót váltana (54%).

„Bizonyítást nyert, hogy az emberek nagyobb átláthatóságok igényelnek ebben az ágazatban, melyet figyelembe kell venni az új állami költségvetés összeállításánál is" – közölte a felmérés eredményével kapcsolatban az Union biztosító.

(Webnoviny.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia