szerda, január 20, 2021

Keresés

Válságba került a hulladékgazdálkodás Szlovákiában

3188Következetes felvilágosítás, tisztességes véleménycsere, a lakosok történésekbe való bevonása, magyarázatok. Igor Matovič (OĽANO) kormányfő szerint ez a módja annak, hogy visszaszerezzék a lakosok államba vetett bizalmát. Ezt miniszterelnök közölte a Nagyszombat melletti Zavar községben kialakult helyzettel kapcsolatban, ahol a lakosok elutasítják a cirkuláris, azaz körforgó gazdasági központ megépítését a község külterületén.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter hozzátette: a hulladékgazdálkodás Szlovákiában válságba került.

„Az államba vetett bizalom hiányát jól mutatja, hogy már olyasmit sem lehet felépíteni, amit a közérdek is megkövetel, mert az emberek az egészségüket féltik. Ezt a bizalmatlanságot az előző kormánytól örököltük"– állapította meg Budaj.

Hozzátette: „ma nem találnak olyan régiót, ahol az emberek elhinnék, hogy az állami szervek, a hivatalnokok és a szakértők az igazat mondják nekik. És amikor a pajtáik mögött olyan égetőt akarunk felépíteni, amelynek nem lesz kéménye, és amely nem fog melléktermékeket kibocsátani, az emberek egyszerűen nem hiszik el."

Matovič szerint az emberek egyfelől zöldebb országot szeretnének, másfelől viszont a szemétégető elhelyezésével kapcsolatos problémákat mindig máshol akarják megoldani, mint ahol élnek.

A kormányfő azt is mérlegelte, hogy a hulladékfeldolgozásnak az államhoz kellene tartoznia, hogy az emberek elhiggyék, hogy mögötte nem üzlet van, hanem a hulladék értékesítésének egy megfelelőbb módja, illetve mindannyiunk környezetének hatékonyabb védelme.

A Zavar község kataszterében tervezett körforgó gazdasági központ a hulladék feldolgozásával, az újrahasznosítás előkészítésével, illetve a hulladékból nyert hő és elektromos áram előállításával fog foglalkozni. A központ megépítését a Nagyszombat-Zavar ipari park területére tervezik, körülbelül 3,5 kilométerre a legközelebbi zavari ingatlantól.

(Fotó: TASR)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia