szerda, január 20, 2021

Keresés

Szlovákiába kilenc ország szállít legálisan hulladékot

3168Szlovákiába összesen kilenc európai országból szállítanak hulladékot, a legnagyobb mennyiségben Ausztriából. A behozott hulladék zöme a Malackai járásban levő nádasfői cementgyárba kerül újrahasznosításra, derül ki a határon átnyúló hulladékszállítási határozatokról készült tavalyi beszámolóból.

Az országba érkezik még hulladék Horvátországból, Magyarországról, Svájcból, Csehországból, Szlovéniából, Olaszországból, Németországból, Hollandiából és Belgiumból, melynek zöme égetésre kerül.

A szemetet először a válogatóállomásokra szállítják, ahonnan aztán a legnagyobb mennyiség a már említett nádasfői és a Kassa-vidéki járásban lévő tornai cementgyárba érkezik. Mindkét cementgyár a szlovák CRH társaság tulajdonában van. Az égetésre szánt hulladékból jut a Trencséni járásban található felsőszernyei cementgyárba is, melynek tulajdonosa a Cemmac.

De szállítanak a külföldi szemétből a Rozsnyói járásban található Szalócra, az Illavai járásban fekvő Lédecre, Zólyomba, Bazinba, illetve Máriatölgyesre is, derül ki a határozatokból.

A hulladék jellegét tekintve a legnagyobb mennyiségben éghető hulladékról, valamint a mechanikus hulladékfeldolgozásból származó vegyes hulladékról van szó. De van közötte fa, hamu, salak, festék és lakkhulladék, betonkeverék, tégla, tetőcserép, burkolóanyag és műanyaghulladék is.

Budaj környezetvédelmi miniszter a TASR hírügynökségnek nyilatkozva egy hónappal ezelőtt kijelentette, hogy be kívánja tiltani a a külföldi szemét Szlovákiába történő behozatalát. Meg akarja ugyanakkor változtatni az ide vonatkozó törvényt is, mely szerinte nem egyértelmű. Magyarázatképpen elmondta, hogy az egyrészt tiltja a külföldi hulladék behozatalát, másrészt energetikai értékesítésre engedélyezi a külföldi feldolgozott hulladék átvételét.

(TASR)
Tornára Olaszországból is szállítanak hulladékot (Fotó: TASR)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia