szerda, január 20, 2021

Keresés

114 új intézkedés fogja javítani a vállalkozói környezetet

3167Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök kormánya 114 olyan törvénymódosítást hagyott jóvá, amely a vállalkozói környezet javításához és az ország gazdaságának az újraindításához járul hozzá. A Gazdasági Minisztérium által kidolgozott törvényt, amelyet lex koronának is neveznek, a parlament következő ülésén, rövidített eljárásban kellene jóváhagyni.

„A törvényjavaslat célja a vállalkozói szektor sokoldalú támogatása olyan intézkedések formájában, amelyek segítenek újraindítani a gazdaságot a COVID-19 betegség utáni időszakban. A törvényjavaslat adminisztratív jellegű rendelkezéseket tartalmaz, és eltávolítja a kis- és középvállalkozók, valamint az egyéni vállalkozók előtt álló bürokratikus akadályokat"– közölte a Gazdasági Minisztérium.

A törvény rendelkezik például a közigazgatási eljárási díjak összegéről, a vállalkozók több bejelentési kötelezettségét is eltörli, újabb hét nappal bővíti a Szociális Biztosítóval szembeni kötelezettségek teljesítésének időkeretét, stb.

Azoknak a kereskedőknek, akik nem árulnak kimért árut, ezentúl nem lesz kötelező mérleggel rendelkezniük arra az esetre, ha a vásárló ellenőrizni szeretné a vásárolt áru tömegét. Az elfogadott módosítások szerint a vállalkozóknak nem fog kelleni elérhetővé tenniük az eKasa elektronikus pénztárgép által előállított pénztári bizonylatokat az árusítóhelyeken.

Az elfogadott törvény szerint ezentúl nem lesz kötelező ráragasztani a jármű szélvédőjére azt az ellenőrző matricát, amely a jármű műszaki és környezetvédelmi vizsgálatát igazolja. A vállalkozóknak továbbá több idejük lesz arra, hogy az adóügyi ellenőrzésről szóló jelentésre reagáljanak.

Az időkeretet a jelenlegi 15 munkanapról a jelentés kézbesítésétől számított 30 munkanapra növelték. A törvény egyes rendelkezései, miután ezeket a parlament is jóváhagyta, különböző időpontokban lépnek érvénybe – némelyek már júliustól kezdődően.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia