szerda, január 20, 2021

Keresés

Egyre több férfi vállalja a gyermekgondozási szabadságot

3164A szlovák törvények a férfiak számára is lehetővé teszik, hogy újszülött gyermekükkel 28 hétig, de legtovább a gyermek 3 éves koráig otthon maradjanak gyermekgondozási szabadságon. Ma már egyáltalán nem szenzáció, ha az apa vállalja az úgynevezett „anyasági szabadságot".

Sőt, az utóbbi években egyre nő az érdeklődés a gyermekgondozási szabadság iránt a férfiak körében. 2009-ben Szlovákiában mindössze 78 apuka határozott úgy, hogy otthon marad gyermekével, addig tavaly már 17 000.

Az utóbbi időben tehát mind több férfi dönt úgy, hogy felváltja az anyukát és ő gondoskodik napi szinten, foglalkozásszerűen újszülött gyermekükről. Erről a június 21-i apák napja alkalmából adott tájékoztatást a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium.

A tájékoztatóban leírták, hogy míg a múltban az a nézet uralkodott, hogy a gyermekről csak az anya gondoskodhat, a férfiaknak pedig az a küldetésük, hogy anyagi biztonságot nyújtsanak a családnak, ma már más a megítélés. Mind több férfi szeretne aktívan bekapcsolódni a gyermekek nevelésébe és szívesen felváltják az anyát ebben.

A törvény 28 hetes gyermekgondozási szabadságot biztosít az apák számára a gyermekek hároméves koráig, egyetlen feltétel, hogy ebben az esetben az anya nem jogosult az anyasági segélyre. Így a szülők válthatják egymást a gyermekgondozási szabadságon, először az anya maradhat otthon, majd pedig az édesapa.

„Amennyiben a családban két három éven aluli gyermek van, az apának joga van a gyermekgondozási segélyre az idősebb gyermekre, az anyának pedig a kisebbre" – ezt Veronika Husárová, a minisztérium szóvivője közölte.

Az úgynevezett anyasági segély jelenlegi összege a munkavállaló, tehát az édesanya vagy az édesapa előző munkabérének 75 százaléka. Mivel a férfiak nálunk magasabb fizetésben részesülnek, körülbelül 18 százalékkal többet keresnek, mint a nők, a családoknak ezt a lehetőséget megéri kihasználni. Szlovákiában a legtöbb férfi a gyermekgondozási szabadságot Pozsony megyében, a legkevesebb apuka pedig a Besztercebányai megyében használja ki.

(teraz.sk)
Illusztráció (pixabay.com)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia