szerda, augusztus 12, 2020

Keresés

A szelektív hulladékgyűjtés rendszerének javítását szorgalmazza a ZMOS

3142A felelős termelői szervezetek finanszírozását az állami költségvetésből kell megoldani, nem pedig a Környezetvédelmi Alapból, amelynek pénzeszközeit elsősorban a szelektív hulladékgyűjtés támogatására és motiválásra kell fordítani, hogy fenn lehessen tartani és bővíteni lehessen a rendszert – vélik a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) képviselői.

A ZMOS, a hulladékgyűjtők működtetői és a termelői szervezetek képviselői találkozón egyeztettek a hulladékgazdálkodásról, a szelektív hulladékgyűjtés működésének nehézségeiről a koronavírus-járvány idején, és a finanszírozási problémákról.

„A részvevők megállapodtak abban, hogy támogatni fogják a jelenlegi szelektív hulladékgyűjtési rendszer fenntartását, és igazodnak a termelők és az importőrök kiterjesztett felelősségének elvéhez" – mondta Michal Kaliňák, a ZMOS szóvivője.

A megállapodás egyben felhívás a környezetvédelmi minisztériumhoz, hogy tegyen sürgős intézkedéseket azon termelők és importőrök ellen, akik a jogi kötelezettség ellenére nem veszik ki a részüket a szelektív hulladékgyűjtés finanszírozásából.

„Ez megnehezíti a teljes rendszer működtetését, ami az ehhez szükséges anyagi források csökkentését eredményezi, továbbá oda vezet, hogy nő a hulladék mennyisége a lerakókban" – mondta Bereczk Oszkár, a ZMOS környezetvédelmi részlegének elnöke, Albár polgármestere.

A találkozó résztvevői abban is megállapodtak, hogy közösen készítik el a hulladékgazdálkodási törvény módosítására vonatkozó javaslatot, amely elősegíti a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabb működését.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia