szerda, december 02, 2020

Keresés

Nyugdíjrendszerünk legégetőbb kérdései

3140Bizonyos kor után mindenkit érdekel a nyugdíjaztatás kérdése, hiszen előbb-utóbb valamennyien eljutunk a nyugdíjkorhatárhoz. Mikor vonulhatunk nyugdíjba, mekkora a minimális nyugdíj összege, dolgozhatunk-e nyugdíjasként, ki jogosult rokkant nyugdíjra – számos olyan kérdés, amely sokakat foglalkoztat.

Újabban táblázat mutatja ki a nyugdíjkorhatárt, amely azonban ma is több esetben bizonytalanságokat vet fel. A Szlovák Szociális Biztosító weboldalán úgynevezett információs kalkulátort közölnek a nyugdíjkorhatár kiszámításához, amelynek alapján bárki megállapíthatja a nyugdíjba vonulásának pontos időpontját. Például az az egyén, aki 1958. május 20-án született, gyermektelen, 62 éves és 8 hónapos korában éri el a nyugdíjkort. Nyugdíjazása tehát 2021. január 20-án esedékes.

„Az új módszer azonban nem érinti azokat a biztosított személyeket, akik az I., az I.a és a II. munkakategóriába esnek, és a csökkentett nyugdíjkorhatár a ledolgozott éveik száma alapján továbbra is érvényes számukra"
– fejtette ki Peter Višváder, a Szociális Biztosító kommunikációs részlegének igazgatója.

Szlovákiában jelenleg az átlagos öregségi nyugdíj összege 480 euró, a minimális nyugdíj 334 eurónál kezdődik 30 ledolgozott év után. A harminc ledolgozott éven túl minden további év után a nyugdíj a mostani létminimum 2 százalékával, majd 40 és további ledolgozott évek után a létminimum 3 százalékával emelkedik.

„A minimális nyugdíjat nem szükséges kérvényezni. A Szociális Biztosító ezt automatikusan elismeri, ha a biztosított teljesítette a követelményeket. A nyugdíjasokat, akik erre jogosultak, írásban értesítik erről" – jelentette ki az igazgató.

Az embereket az is érdekli, hogy a korkedvezményes nyugdíjasok vállalhatnak-e munkát. Peter Višváder elmondta, hogy amíg a korkedvezményes nyugdíjat nem ismerték el, a kérvényező nem vállalhat munkát.

Utána azonban már igen, mégpedig havi 200 eurós munkabérig. Tehát megkaphatja a korkedvezményes nyugdíját és havi 200 eurós munkabérig dolgozhat. Azonban ha az évi keresete meghaladja a 2400 eurót, a biztosító leállítja a nyugdíj folyósítását, majd a következő év januárjában azt újra indítja.

Sok a bizonytalanság a rokkantnyugdíjak tekintetében is „A szociális biztosításról szóló törvény nem tiltja a rokkantnyugdíj folyósítását és egyidejűleg a munkavállalást. A rokkantnyugdíjas dolgozhat tekintet nélkül arra, hogy milyen összegű rokkantnyugdíjat kap. Ha az egészségi állapota megengedi, nyugodtan vállalhat munkát, sőt, néhány egészségügyi esetben az orvos akár terápiaként is ajánlhatja a munkavégzést" – hangsúlyozta Peter Višváder.

(Pravda.sk)
Fotó: iStockphoto

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia