csütörtök, július 29, 2021

Keresés

Sok a rendőr, kevés az egészségügyi nővér

3098A Szlovák Köztársaság pénzügyminisztériuma és az Értéket a Pénzért Szervezet felülvizsgálata során számos olyan tény került felszínre a foglalkoztatottság és az államigazgatás terén, amelyet eddig nem tártak a nyilvánosság elé.

Megállapították, hogy több munkakörben feleslegesen sok és gyengén fizetett alkalmazott van, ráadásul egy harmaduk 10 év múlva nyugdíjas lesz. Az ingatlanok, a lakhatás magas ára miatt a fiataloknak nem éri meg olyan alul értékelt pozíciókban dolgozni, mint az iskolai konyhák szakácsai, a pedellusok, a szociális dolgozók vagy az egészségügyi nővérek. Ha az állam ezeknek az alkalmazottaknak nem emeli meg jelentősen a bérét, pár év múlva gond lesz néhány szolgáltatás biztosítása.

„Főleg szociális dolgozókból és egészségügyi nővérekből van hiány, továbbá nagyon alacsony a bérük a pedagógusoknak és a szociális intézmények dolgozóinak" – számolt be Štefan Kišš, az Értéket a Pénzért Szervezet igazgatója.

A közigazgatásban elvégzett vizsgálatok során az állami elemzők megállapították, hogy lehetőség lenne 765 millió euró megtakarítására is, ebből a pénzből pedig fizethetők lennének a különböző posztokon hiányzó dolgozók.

Szlovákiában a lakosság számához viszonyítva a közügyek ellátásában lényegesen kevesebb a foglalkoztatott, mint az Európai Unió más államaiban és a bérük is sokkal alacsonyabb. A közigazgatásban dolgozók átlagosan 3 %-kal kevesebbet keresnek, mint a magánszektorban dolgozó kollégáik. Az Európai Unió országaiban pedig ez az összeg 7 %-kal magasabb.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező állami alkalmazottak 11 %-kal kapnak kevesebb bért, mint az azonos beosztásban levő, de magánszektorban dolgozók. „A fizetések közötti különbségek függenek az egyes beosztásoktól, de a régióktól is, ezért a fizetésemeléseknél ezekre is tekintettel kellene lenni" – jelezték a pénzügyminisztérium szakemberei.

Sok a főiskolai tanár

Az ellenőrzések megállapították, hogy problematikus az alkalmazottak összetétele. „Hiányoznak az egészségügyi nővérek, a szociális dolgozók, alacsony a pedagógusok fizetése és a szociális szolgáltatásokban dolgozóké is. Ugyanakkor a kelleténél lényegesen magasabb a rendőrök száma. Az Európai Unió más országainak átlagával összevetve, nálunk 20 százalékkal többen vannak" – állapította meg Štefan Kišš.

Majd azzal egészítette ki, hogy magas a főiskolai oktatók száma is. Számuk ugyan az utóbbi tíz évben nem változott, de a hallgatók száma egy harmaddal csökkent.

A béreket emelni kell

Amennyiben 2027-re el akarjuk érni az európai átlagot, a régiókban oktató pedagógusok fizetését évente 10 százalékkal emelni kell. Ugyanígy emelni kellene a szociális szolgáltatásokban dolgozók számát és bérét is. Ma az ő fizetéseik a minimálbér szintjén vannak. Az ellenőrzések után az elemzők évi 8,5 százalékos emelést javasolnak egészen 2027-ig.

2020-ban 1,5 százalékkal több egészségügyi nővérnek kellene munkába állni, ami 320 személyt jelent, ugyanakkor változtatni kellene munkahelyi kötelességeiken is úgy, hogy azok a paciensek javát szolgálják. Az ellenőrök rámutattak arra is, hogy mindezekre a változtatásokra 1, 243 milliárd euróra lenne szükség.

Észszerűsítések a közszférában

A vizsgálatok bebizonyították, hogy a kiadásokat optimalizálni is lehet, ahogy azt tették a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnál, az Általános Egészségbiztosítónál, a Szlovák Államvasutaknál, és így 67 millió eurót takarítottak meg.

Megállapították azt is, hogy a minisztériumokban lenne mód 10 százalékos megtakarításokra és a munkák egyszerűsítésével 2025-re fokozatosan 5 ezer munkahely megszűnhetne. Jelentős megtakarításokat lehetne elérni az önkormányzatok összevonásával is egy nagyobb egységbe. Ez 400 milliós évi megtakarítást eredményezhetne.

„Szlovákiában az önkormányzatok háromszor kisebbek, mint az Európai Uniós átlag. A 250 lakosú községek költségvetését nagyban elemészti a hivatal fenntartása" – állapították meg a pénzügyminisztériumban.

Szerintük az államnak javítani kellene az emberi erőforrások menedzselésében is, továbbá rugalmasabbá kellene tenni a jutalmazások rendszerét, amely napjainkban inkább formális kritériumok alapján történik.

(webnoviny.sk)
Fotó: Reuters

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia