csütörtök, július 29, 2021

Keresés

Az új berendezés az autók fogyasztását, de útvonalát is követi majd

30962021-től új szabályok lépnek életbe az autógyártásban. Valamennyi gépjárműbe beépítenek olyan követő berendezést, amely ellenőrzi majd a valódi üzemanyag fogyasztásukat, de ezen felül követi az autók napi mozgását is, azaz mikor, merre, hová közlekednek.

Drahomír Piók közlekedési szakember elmondta, hogy az Európai Bizottság ezen rendelkezésének célja, hogy a speciális műszer alapján adatokat gyűjtsenek a gépjárművek valós üzemanyag felhasználásáról. Ugyanis megállapítást nyert, hogy az autógyárak által megadott fogyasztási érték nem mindig egyezik a valós fogyasztás mértékével. Még akkor is igaz ez, ha már van előrelépés, és a mostani adatok reálisabbak, mint a múltbeliek voltak.

A rendszer figyeli majd a fogyasztást

A közlekedési szakember elmondta, hogy 2017-ben megváltozott a szabály, amely alapján megállapítják a járművek üzemanyag fogyasztását. Addig egy régi módszert alkalmaztak, amelyet az 1980-as évektől nem változtattak.
Az autógyárak így jóval alacsonyabb értékeket adtak meg. Ezt a gondot oldotta meg a VLTP rendszer, amellyel a gyártók az üzemekben elvégzett tesztelésen kívül kötelesek a közutakon is tesztelni az autók fogyasztását. Így az értékek valósabbak.

„Véleményem szerint a VLTP rendszer nagyon bevált, sokat segített az igazi értékek megállapításában. Különösen az elektromos autók esetében tapasztaltunk nagy eltéréseket, ma már ezek az értékek is reálisabbak" – jegyezte meg.

A szakember elmondta azt is, hogy az intézkedések összefüggenek a 2015-ös Diesel Gate botránnyal, azóta sok szabályt szigorítottak. A botrány több hiányt leleplezett a fogyasztás tekintetében, de a károsanyag kibocsátás mértékének megsértésében is.

Az adatgyűjtés minden gépjárművezetőre vonatkozik

„A legnagyobb gondot most abban látjuk, hogy ez az adatgyűjtés minden sofőrt személy szerint érint. Az intézkedés azonban nem azt jelenti, hogy azokat a sofőröket, akik nagyobb üzemanyag fogyasztást mutatnak ki, valamilyen módon megbüntetik. Mindez azért történik, hogy az Európa Uniónak tudomása legyen a gépjárművek kihasználtságáról és arról, hogy a gyakorlatban mekkora a fogyasztásuk" – fogalmazott Drahomír Piók.

Ugyanakkor elmondta, hogy ezek az intézkedések azoknak a botrányoknak a következményei, amelyekre a múltban sor került. Tény azonban, hogy az autók már most is számos adatot tárolnak a vezetőkről és a járművekről.

„Sokszor a sofőrök sem tudják, hogy autójuk mi mindent vizsgál és tárol magában. Például azt is, hogy milyen a sofőr vezetési módszere, mit csinál az autóban, milyen gyorsan közlekedik és persze azt is, mekkora a jármű fogyasztása. Ezek az intézkedések nem haszontalanok mindaddig, amíg arra szolgálnak, hogy az autóval hatásosan közlekedjenek, és nem arra, hogy a vezetőket büntessék. Szerintem ezek statisztikai adatok lesznek, amelyek reális képet adnak majd az autók használatáról" – tette hozzá.

A berendezés a nagyobb biztonságot is szolgálja

Az adatokat valamennyi járműről gyűjtik majd, a hibrid autókról és az elektromos gépjárművekről is. A berendezés beépítése azonban nem emeli meg az autók árát. 2022-től pedig minden autóban lesz olyan berendezés, amely a sofőrt vezetés közben figyelmezteti a közlekedési szabályok betartására és arra is, ha túllépi a megengedett sebességet.

A gépjárművezetők követése

Sok sofőr úgy ítéli meg, hogy ez az intézkedés beavatkozás lehet személyes életébe. Drahomír Piók szerint azonban az összegyűjtött adatokat egyelőre nem továbbítják semmiféle központba. Megjegyezte, hogy ma ezek nélkül az adatok nélkül is a szervizekben nagyon sok adatot kiolvashatnak a járművezetőkről, a fogyasztásról illetve a motor állapotáról.

Személyi adatok kiszivárogtatása fenyegetne?

Az új autóknál ez a veszély előfordulhat, hiszen ezek egyre "intelligensebbek" lesznek. Egyrészt ezekkel a berendezésekkel segítik a sofőröket, másrészt azonban konkrét adatokat továbbítanak róluk.

„Az autógyárak azonban ezt nagyon érzékenyen kezelik, mert tudatosítják, hogy a személyes adatok rendkívül problematikus dolgok. Ugyanis, ha megtörténne, hogy autóik által személyes adatok szivárognak ki, biztosak benne, hogy az emberek olyan autót többet nem vásárolnának" – vélekedett a közlekedési szakember.

(webnoviny)
Fotó: getty images

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia