csütörtök, július 29, 2021

Keresés

Gépjárművünk eladása esetén ne feledkezzünk meg a kötelező biztosítás felmondásáról!

3094Amennyiben eladjuk a gépjárművünket, a tulajdonosváltással aktualitását veszti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunk, ezért ennek felmondására is gondolnunk kell. A tulajdonos elhalálozásának tényét a hátramaradottaknak jelenteniük kell a biztosítónak.

A gépjármű eladása esetén ki kell jelentkezni a nyilvántartásból s a gépjárművet átíratni az új tulajdonos nevére. Ennek ügyintézéséhez az eredeti és az új tulajdonosnak együtt kell elmennie a rendőrségre. A biztosítónak pedig szüksége lesz az eredeti tulajdonos műszaki igazolványának másolatára. Nem hiányozhat továbbá a rendőrség bejegyzése a korábbi tulajdonos nyilvántartásból való törléséről, vagy az új tulajdonos nevére kiállított műszaki igazolvány másolata.

A biztosítási szerződés felbontásának formanyomtatványa megtalálható a biztosítók weboldalain, ezt kitöltve és aláírva a többi irattal együtt el kell küldeni vagy személyesen eljuttatni a biztosítóhoz. A biztosítás felbontását indítványozó kérvényben fel kell tüntetni, hogy a gépjármű volt tulajdonosa milyen módon kéri a fennmaradó biztosítási díj biztosító részéről való kötelező visszafizetését. Ez történhet banki átutalással vagy postai utalványon.

Amennyiben nincs rá mód, hogy a korábbi és az új tulajdonos egyszerre megjelenjen a rendőrség gépjármű-nyilvántartási osztályán, azt a megoldást is választhatják, hogy az új tulajdonos mindezt maga intézze.

Ehhez az eredeti tulajdonosnak meghatalmazást kell írnia, melyben az új tulajdonost bízza meg az ügyintézéssel. Ennek alapján az új tulajdonos kijelentheti a régi tulajdonost a nyilvántartásból. Amennyiben azonban ezt az új tulajdonos nem teszi meg, a régi tulajdonosnak továbbra is fizetnie kell a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, illetve viselnie kell az esetleges közlekedési bírságok terhét, hiszen a törvény szerint az objektív felelősség elve érvényes, azaz a jármű üzemben tartójának felelőssége.

A gépjármű tulajdonosának – akinek a nevére a kötelező biztosítás szól – elhalálozása esetén a hátramaradottaknak be kell mutatniuk a biztosítónak a tulajdonos halotti bizonyítványát, az örökösödési végzést és az új műszaki igazolványt, illetve a gépjármű új tulajdonosra történt átíratását igazoló iratot. Az örökösöknek a Kommunális Biztosító tájékoztatása alapján kérvényt kell írniuk a biztosítási szerződés haláleset miatti felbontására vonatkozóan, majd ezt követően a gépjármű új tulajdonos nevére történő átíratásának dátumával a régi szerződés érvényét veszti. Amennyiben az örökösök jogosultak biztosításidíj-visszafizetésre, azt a biztosító folyósítja számukra.

Ha az eredeti tulajdonosnak biztosítási tartozása volt, azt a biztosító tájékoztatása szerint az új tulajdonosnak kell megfizetnie.

(Webnoviny.sk)
Fotó: ammado.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia