csütörtök, április 02, 2020

Keresés

Szakorvoshoz kéne menni – beutalóval vagy anélkül?

3086Szakorvosi hatáskörbe tartozó egészségügyi panaszaink vannak, de nem tudjuk, hol is kezdjük, keressük fel egyenesen a szakorvost, vagy előbb a körzeti orvost? Nem árt tudni, hogy csaknem minden szlovákiai szakorvoshoz szükségünk van beutalóra a körzeti orvosunktól.

Kivételt ez alól csak a nőgyógyász, a fogorvos, a bőrgyógyász és a pszichiáter képez, ezekhez a szakorvosokhoz nincs szükségünk beutalóra. Részben vonatkozik ez a szemorvosra is, de csak abban az esetben, ha szemüveget szeretnénk íratni.

Ugyancsak nincs szükségünk beutalóra, ha baleset ért bennünket, amennyiben ennek kapcsán 24 órán belül fordulunk szakorvoshoz. Nem kell továbbá beutalóval bajlódniuk azoknak a pácienseknek sem, akik rendszeres gyógykezelésben részesülnek, illetve azoknak sem, akik leszoktató gyógykezelésre, például elvonókúrára szorulnak.

A szakorvosi beutaló kiállításáért a betegnek nem kell illetéket fizetnie. A háziorvosnak a beutalón fel kell tüntetnie az aktuális egészségi állapotra vonatkozó információkat, a betegség előzetes meghatározását és annak kódját, valamint az ajánlott vizsgálatokat és szükségességük indoklását.

(webnoviny.sk/vzdravotnictve)
Fotó: 24.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia