csütörtök, április 02, 2020

Keresés

Nem állunk rosszul élelmiszerminőségi szempontból, de lehetnénk jobbak is

3061Karácsony közeledtével egyre több élelmiszert vásárolunk, nem egy esetben jóval többet, mint amennyire ténylegesen szükségünk lesz az ünnepek alatt. Ezt bizonyítja az a szomorú tény is, hogy az ünnepek elmúltával évről évre nagyon sok élelem kerül a szemétre.

A megfontolt vásárlás alapja az optimális mennyiség eltalálása mellett az is, hogy a vásárlási lázban se feledkezzünk meg arról, miszerint nemcsak az árakat, akciókat érdemes néznünk, hanem a minőséget, s nem utolsósorban az élelmiszer megbízható eredetét is.

Az élelmiszerüzletekben végzett rendszeres ellenőrzések során még mindig gyakoriak a feltárt hiányosságok. Az év elejétől több mint 47 ezer ellenőrzést végeztek, melyek során összesen 10 416 hiányosságot állapítottak meg, ez éves összehasonlításban viszont 2 671 feltárt hiányossággal kevesebb az előző időszakhoz képest.

Az országos ellenőrzések során a leggyakoribb problémák közé a higiéniai hiányosságok, a lejárt szavatosságú élelmiszerek, illetve a nem megfelelő összetevők tartoznak. Minderről Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter adott tájékoztatást.

„Szlovákia az erőfeszítéseinknek köszönhetően élelmiszerbiztonsági szempontból az unió legjobbjai közé tartozik. Emellett a keleti határon sikerül feltartóztatnunk az egészségre káros, vagy egyéb szempontból nem megfelelő, unión kívülről érkező élelmiszert. Január elsejétől október 30-ig összesen 47 722 ellenőrzést végeztünk országszerte. A szlovákiai fogyasztók védelme nemcsak az én, hanem az SNS prioritása is. Az idei ellenőrzésekkel még nem állunk le, célzottan kísérjük figyelemmel a karácsonyi árukínálatot is, erre minden évben különös gondot fordítunk" – mondta Matečná.

Az Állami Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Felügyelet az összes élelmiszerláncot ellenőrizte, beleértve az internetes üzleteket is. „Ellenőriztük a gyártókat, a csomagolóüzemeket, az elosztókat, a nagykereskedelmi raktárakat, hiper- és szupermarketeket, de a kisboltokat is. Ugyanakkor nem kerülték el a figyelmünket a piacok, áruautomaták, üzemanyagtöltő állomások, élelmiszerárusító e-shopok sem" – tette hozzá Jozef Bíreš, az Állami Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Felügyelet vezetője.

A legtöbb ellenőrzést kis (13 459), a közepes boltokban (12 411), valamint a gyártóknál és a csomagolóknál tartották (összesen 8 309).

Az alacsony ár semmi esetre sem szolgál mentségül a rossz minőségre. A szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, függetlenül az ártól. A fogyasztóknak azonban az olcsó termékek vásárlásánál más szempontból is körültekintőnek kéne lenniük.

A Szlovákiában működő három legnagyobb áruházlánc egyike szórólapjain akciós áron reklámoz olyan termékeket, melyek a konkurenciánál nem akciósan is jóval olcsóbban megvásárolhatók. Itt már nem beszélhetünk olcsó áruról, hanem közönséges olcsó trükkről, mivel azt a hamis benyomást keltik a vásárlóban, hogy pénzt takarít meg a termék megvételével.

Az élelmiszerek vásárlásánál is érdemes tehát összevetni az egyes üzletek árait" – tanácsolta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer- és kereskedelmi szekciójának igazgatója, Milan Lapšanský. Szavai szerint olyan áruházláncról van szó, melynek kínálatában hosszú távon a legalacsonyabb a szlovákiai termékek aránya. Az érintett üzletlánc időközben már tiltakozott az etikátlan, megtévesztő reklám gyanúja ellen.

Az ellenőrzések során tapasztalt leggyakoribb hiányosság a higiéniai követelmények be nem tartása, az élelmiszerek helytelen jelölése, a konkrét problémás termékek közül pedig immár „visszaesőnek" számít a puncsszelet és a puncstorta, melynél ezúttal is hiányosságokat állapítottak meg az ellenőrök.

Fotó: nol.hu

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia