csütörtök, július 29, 2021

Keresés

Mi lehet a megoldás Dél-Szlovákia közlekedési gondjaira?

3050A SITA hírügynökség számos hasznos információt tartalmazó beszélgetést közölt Jozef Drahovský közlekedési elemzővel. A szakember a bevezetőben elmondta, hogy az utóbbi időben minden pénzforrást a Pozsonyból Zsolna és Kassa irányába épülő utakra fordítottak, Dél-Szlovákiát pedig teljesen figyelmen kívül hagyták és ez mostanra óriási gondokat okoz.

Dunaszerdahely és Komárom felé nem vezet megfelelő gyorsforgalmi út, a vonatok pedig mindössze egy vágányon közlekednek.

Egy vágány már nem elég

A Pozsony és Komárom közötti régió az utóbbi időben egyre népszerűbb lett, mind több ember költözik ki a fővárosból és inkább a kisebb helységekben telepszik le.

„Komáromból Pozsonyba csak egy vasúti vágány vezet, holott az országnak ez a régiója egyre népesebb, a lakosok naponta közlekednek a fővárosba. Ugyanakkor a gyorsforgalmi út kiépítésével is késlekednek, a közlekedés egyre problematikusabb" – jegyezte meg az elemző.

Az elégtelen infrastruktúra pedig nemcsak a helyi lakosságot érinti, de gazdasági szempontból az egész térség számára hátrányt jelent. Holott ez a terület kiváló stratégiai helyzetének köszönhetően keresett lehetne a hazai cégek és a külföldi befektetők számára is. A rossz úthálózat, a mindmáig befejezetlen útszakaszok, amelyek a teherszállítás tekintetében elengedhetetlenek lennének, ezt a régiót rögtön érdektelenné teszik.

Egy választási időszakra terveznek és nem hosszú távra

Az elemző szerint megoldás lehetne a D4-es projekt teljes kiépítése azzal az alagúttal együtt, amely a Kárpátok alatt vezetne és Stomfánál (Stupava) lenne a kijárata. Ezzel a lehetőséggel javulhatna Komárom felől a közlekedés és részben megoldódna egész Pozsony közlekedése is.

Napjainkban ugyanis valamennyi jármű, amely a D1-es és D2-es útról tér le, a Kikötői hídon halad keresztül, amely már ezt a terhelést nem bírja.

Jozef Drahovský nagy hibának tartja, hogy az illetékesek ezekben a létfontosságú kérdésekben nem hosszú távra, hanem csak egy választási időszakra terveznek.

Megoldást kell találni a vonatközlekedésre is

Jozef Drahovský részletezte azt is, hogy elfogadhatatlan amiként az emberek a zsúfolt vonatokban naponta közlekednek Pozsony és Komárom között illetve vissza. Örvendetes ugyan, hogy legalább már emeletes vonatokat állítottak forgalomba, amelyeket az utasok is kedvezően fogadtak.

„Megoldást jelentene a zsúfoltságra, ha két szerelvényt indítanának közvetlenül egymás után. Mivel ugyanis csak egyetlen vágányon közlekednek a vonatok, a célállomásról visszafelé csak akkor indíthatnak szerelvényt, ha az ellenkező irányból a vonat már beért. Ezért lenne megoldás még egy vágány megépítése. A projekt kidolgozása és az építéshez szükséges földterületek, parcellák felvásárlása azonban még évekig eltarthat" – jegyezte meg.

Dél-Szlovákia infrastruktúrája elmaradott

Dél-Szlovákia infrastruktúrájának, közüzemi hálózatának kiépítése már évekkel ezelőtt megrekedt, ezért lett a térség alaposan elmaradott.

Fontos megoldás lenne a vasúti közlekedés fejlesztése, a már épülő gyorsforgalmi utak mielőbbi megépítése.
Segítene az is, ha lehetőség lenne Magyarországon keresztül közlekedni, akár komáromi, akár pozsonyi csatlakozással.

(webnoviny)
Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma, archívum

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia