csütörtök, július 29, 2021

Keresés

Rossz hír nem csak a régebbi autók tulajdonosai számára

3048Határtalan bölcsességgel és mély szociális érzékenységgel „megáldott" honatyáink ismét hoztak egy intézkedést, ami miatt várhatóan sokan emlegetik majd a családfájukat. Ennek értelmében január elsejétől üzemanyagtöltő-állomásainkon megszűnik a Natural 95-ös benzin forgalmazása, melyet a drágább és rosszabb, de állítólag környezetkímélőbb E10-essel pótolnak.

Az eddigi Natural 95-ös 5% bioetanolt tartalmazott, az E10-es viszont már 10%-os bioetanol-tartalommal rendelkezik. S míg a szlovák honatyák ezután a jól végzett munka boldog érzésével dőlnek hátra, az okosabb csehek mindent elkövetnek, hogy a Brüsszel által szorgalmazott döntést a lehető legkésőbb kelljen bevezetniük.

Igazuk is van, ugyan ki szeretne rosszabb és drágább benzint, amely nem alkalmas a régebbi autókba, s melynek köszönhetően a többi gépjármű fogyasztása is megnő?

A mi képviselőink azonban siettek elfogadni, s így január elsejétől, tetszik vagy sem, csak E10-es benzin lesz a régebbi Fabia, Renault, Octavia, Felícia gépjárművek tulajdonosainak legnagyobb örömére, akik így az amúgy is drága benzinnél még drágábbal együtt megveszik a motor várható meghibásodásával járó örömöket is.

A régebbi motorokat ugyanis még nem úgy alakították ki, hogy képesek legyenek károsodás nélkül feldolgozni a magasabb bioetanol-tartalmú benzint. Az ilyen autókból pedig sokat találunk a szlovákiai utakon: a nyilvántartott autók országos átlagéletkora ugyanis 13,4 év.

Az új benzin tehát tönkreteszi majd a régi autók motorjait, ámde kevesebb káros anyagot bocsát majd ki, ugyanakkor csökkenti a motor teljesítményét, s növeli a fogyasztást. Az újfajta benzinnek magasabb lesz a víztartalma is, ami fokozottabban korrodálja a régebbi autótípusok motorjait.

Mindez történik pedig azért, mert úgymond kímélni kell a környezetet. Kíméljük is, még több cukorrépa és kukorica termesztésével, mert abból készül a benzinhez adagolt alkohol, miközben a szlovákiai gazdák többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy azért nem vagyunk önellátóak élelmiszerből, mert a nagyvállalatok csak az energianövények termesztésére szakosodnak.

Ennek eredményeként viszont még nagyobb területeken lesz monokultúrás termelés, azt viszont minden zöldfülű környezetvédő tudja, hogy a monokultúrás termesztés sem a termőföldnek, sem az ökoszisztémának nem válik előnyére, épp ellenkezőleg, gondoljunk csak a növényvédő szerek, műtrágyák fokozott alkalmazásának szükségességére.

S környezetvédelem ide vagy oda, az sem várható el a kisebb jövedelmű régebbi autók tulajdonosaitól, hogy egyszeriben mindannyian elektromos meghajtású autót vásároljanak, s ha ez a csoda mégis megtörténne, akkor lennénk csak egyszeriben bajban az elektromos járművek töltésének a villamosenergia-fogyasztásra gyakorolt hatása miatt!

Mindezen körülményekkel nem törődve, mi pápábbak akarunk lenni a pápánál, s megelőzve a nálunk gazdagabb országokat, kezünket-lábunkat törve igyekszünk bevezetni a rosszabb és drágább benzint, mert oly mértékben vagyunk szociálisan érzékenyek és „úgymond környezetvédők", hogy már vakaródzhatunk is tőle...

Fotó: topspeed.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia