vasárnap, május 31, 2020

Keresés

A vadászat betiltása katasztrofális következményekkel járna

3038Néhány természetvédő aktivista erősen szorgalmazza a vadászat betiltását, a magas- és apróvadak irtásának teljes megszüntetését Szlovákiában. Szakemberek azonban észérvekkel bizonyítják, hogy ez a természet és az ország számára beláthatatlan következményekkel járna.

Veszélybe kerülhetnek a termőföldek, hiszen azokat ellepnék a vadak, az erdőkben túlszaporodhatnak a vadállatok, több lehet a közlekedési baleset, amelyek a nagyvadak rovására írhatók és szinte biztosra vehető a vadállatok által terjesztett betegségek elharapózása is. Erről a SITA hírügynökségnek Imrich Šuba, a Szlovák Vadászati Kamara igazgatója beszélt.

Ezeken túlmenően a vadászat betiltásának komoly gazdasági hátrányai is lennének. „A gazdasági következmények sora hosszú. A már felsoroltakhoz járulna még például a vidéki turizmus hanyatlása, a vadgazdálkodással összefüggő kereskedelem és a vadakból származó árutermelés megszűnése és végső soron a munkanélküliségtől legjobban sújtott területeken még több lenne a munkanélküliek száma. Ugyanakkor elveszítenénk olyan kultikus értékeinket és hagyományainkat is, mint a solymászat" – részletezte Imrich Šuba.

A vadászat teljes felszámolása egyben kihatással lenne a kinológiai szakterületre is. A Szlovák Vadászati Kamara ugyanis az az intézmény, amely 1939 óta felügyeli a fajtiszta kutyák bejegyzését.

„A vadászkutyák az ebek egyik speciális csoportját képezik, amelyekkel a többi kutyafajtól eltérően munkafeladatokat is ellátunk. Szlovákiában jelenleg a vadászkutyák tenyésztését rendkívül magas színvonalon végezzük, mondhatjuk, hogy nemcsak hazai viszonylatban, hanem világviszonylatban is kiváló hírnévnek örvendünk. Ez azonban egyszerre megszűnne, ha nem alkalmazhatnánk őket a vadászatok alkalmával, illetve ha a tenyésztésre alkalmasak nem esnének át bizonyos vadászati alkalmassági vizsgákon" – fejtette ki az igazgató.

A Szlovák Vadászati Kamara igazgatója szerint a kinológia csakúgy, mint a vadászat a gazdaság azon ágazata, amely nem kis pénzösszeggel járul hozzá az állami költségvetéshez és ugyanakkor jelentős számú dolgozót foglalkoztat.
„A kinológiára kapcsolódik a kozmetikai ipar, az állati takarmányok előállítása, egyéb termékek gyártása, az állatorvosok nagy számban szakosodtak éppen a kutyák ellátására, orvoslására" – tette hozzá az igazgató.

A Progresszív Szlovákia/Együtt koalíció Európai Uniós képviselője, az ismert természetvédő Michal Wiezik volt az, aki közösségi oldalán közzétette, hogy javasolja egész Szlovákia területén a vadászat teljes tilalmát. Később azonban bejegyzésén változtatott.

„Természetesen részemről ez egy komolytalan kezdeményezés volt. Nem kívánom a vadászat széleskörű tilalmát, de megoldást akarok találni például a farkasok kilövésére. Legszívesebben kezdeményezném, hogy Szlovákia területének 5-10 százalékán egyáltalán ne kerüljön sor vadászatokra. De ennek a kérdésnek a megoldását a lakosságra illetve a társadalmi szervekre hagyom" – reagált a SITA hírügynökség megkeresésére Michal Wiezik.

(webnoviny)
Fotó: pixabay.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia