szombat, május 30, 2020

Keresés

Nem tervezik a gázszolgáltatás további településekre való kiterjesztését

3037Azoknak a szlovákiai falvaknak, ahová eddig nem ért el a gázvezeték, a jövőben is nélkülözniük kell ezt a szolgáltatást. A Szlovák Gázszolgáltató és Elosztó Vállalat (SPP) ugyanis nem tervezi, hogy a földgáz nélkül maradt településekre is kiterjessze a szolgáltatását.

„A községek gázszolgáltatásának jelenlegi színvonala szempontjából már nem tartjuk indokoltnak a fogyasztói hálózat további fejlesztését" – nyilatkozta a vEnergetike.sk portálnak az SPP szóvivője, Milan Vanga.

Szlovákia-szerte jelenleg a települések 77 százalékában van gázszolgáltatás, ahol a lakosság több mint 94 százaléka él. A földgázelosztó társaság jelenleg az elosztóhálózat sűrítésére összpontosít az új lakóövezetekben. „Tekintettel a jelentős építkezésekre, immár több éve fordítjuk figyelmünket ezeknek a lokalitásoknak az elosztóhálózatra való rákapcsolására. Az említett lakóövezetek rendszerint már a földgázszolgáltatással rendelkező településeken épülnek, így esetükben a már meglévő hálózat sűrítéséről van szó" – tette hozzá Vanga.

A gázvezetékek felújítására és rekonstrukciójára a vállalat évente több millió eurót költ. Míg például 2015-ben 126 kilométernyi hálózat felújítására 21 millió eurót költöttek, addig tavaly augusztus elsejétől július végéig már 142 kilométernyi vezetéket újítottak fel 30 millió eurós ráfordítással.

A Szlovák Gázszolgáltató és Elosztó Vállalat több mint 33 ezer kilométernyi gázelosztó vezetékhálózat tulajdonosa és üzemeltetője Szlovákia területén, s közel 1,5 millió gázfogyasztó számára biztosítja a szolgáltatást. Az így szolgáltatott gáz a Szlovákiában összesen szolgáltatott gázmennyiség közel 98 százalékát teszi ki.

Az SPP – distribúcia Rt. egyedüli részvényese az SPP Infrastructure Rt., ebben az SPP-n keresztül az államnak 51 százalékos részesedése van. A fennmaradó 49 százalék az EP Infrastructure tulajdona, mely az Energetikai és Ipari Holding Rt. (Energetický a průmyslový holding, a.s., EPH) tulajdona.

(SITA)
Fotó: touchit.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia