szerda, augusztus 12, 2020

Keresés

Kopogtat a gazdasági válság, Pellegrini a vállalkozók tanácsait várja

3006Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szeptemberben találkozni fog a legfontosabb szlovákiai vállalatok képviselőivel. Olyan intézkedések foganatosításáról akar velük tárgyalni, amelyeknek köszönhetően Szlovákia fel tud készülni a közelgő gazdasági válságra. Erről  a héten tájékoztatott a Kormányhivatal. A találkozó pontos időpontját nem árulták el.

„A kormányfő tárgyalni akar az iparágak képviselőivel azokról az intézkedésekről, amelyek garantálni tudják a szlovák gazdaság stabilitását az elkövetkező nehéz időszakban, és enyhíteni tudják az esetleges világgazdasági válság hatását az országra"– közölte a Kormányhivatal sajtóosztálya.

Pellegrini még augusztusban jelezte, hogy találkozni akar a vállalkozókkal. Ezt azok után jelentette ki, hogy a Szlovák Nemzeti Bank nyilvánosságra hozta azokat az információkat, melyek szerint a gazdasági növekedés tempója a második negyedévben a GDP 1,9 százalékára fog visszaesni.

Az elemzők már hónapok óta a gazdasági fejlődés ütemének a lassulására figyelmeztetnek, valamint szerintük veszélybe került a kiegyensúlyozott költségvetés céljának a megvalósítása.

A vállalkozók szerint ugyanakkor a kormány és a parlament olyan lépéseket tesz, amelyek ártanak a vállalkozói környezetnek. Pellegrini tavaly februárban vett részt hasonló találkozón.

Akkor a Szlovák Autóipari Szövetség képviselőivel tárgyalt az autógyártás támogatásáról. Azt ígérte, hogy a kormány a következő egy évben nem fog olyan intézkedést elfogadni, amely jelentős hatással lenne a gyártási költségek emelkedésére, illetve az autógyártó cégek versenyképességére. A kormány akkor többek között a bérlakások építéséről szóló program elindításában, és az alkalmazottak lakhatásának a támogatásában is megegyezett.

Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia