vasárnap, július 05, 2020

Keresés

Szlovákia-szerte 100 ezer romának nincs munkája

2947Szlovákiában jelenleg közel 100 ezer produktív korban lévő romának nincs munkája. A lakosság ilyen népes csoportja potenciáljának kihasználatlansága az Amerikai Kereskedelmi Kamara szlovákiai ügyvezető igazgatójának, Ronald Blaškovičnak a véleménye szerint évente 800 millió, sőt, akár 1 milliárd euró gazdasági veszteséget jelent az országnak.

A romák a munkapiacra való belépés során több akadályozó tényezővel szembesülnek, ilyen az alacsony képzettség, a magas fokú eladósodottság és gyakran az életkörülményeikből adódó rossz egészségi állapot. Ugyanakkor komoly akadályt jelentenek a munkáltatók és a munkavállalók részéről tapasztalható előítéletek is.

Több mint 50 tátraalji cég ezen a napokban erről a témáról rendezett Poprádon konferenciát, a már említett Amerikai Kereskedelmi Kamara szervezésében. Társadalmi párbeszédet kívántak ezzel kezdeményezni a régió marginalizált, azaz kirekesztett, a társadalom peremére szorult csoportjainak helyzetéről. A találkozó célja volt, hogy tanácsokkal lássák el a köz- és magánszféra képviselőit arra vonatkozón, miként lehetne foglalkoztatni a kirekesztett romákat állami és regionális szinten.

„Arra szeretnénk ösztönözni az Amerikai Kereskedelmi Kamara keretén belül cégeinket, hogy ne féljenek esélyt, munkát adni a romáknak. Egyúttal arra is szeretnénk választ találni, minek köszönhető, hogy egyes cégeken és önkormányzatokon belül ez működik, és hogyan lehetne elérni, hogy másutt is sikerüljön" – nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Blaškovič.

Pozitív példaként szolgál Görgő (Spišský Hrhov), ahol immár 17 éve működik a községi szociális vállalat. „Esetünkben elmondható, hogy nálunk mindenki kapott esélyt, s a túlnyomó többség élt is vele. Igaz, vannak, akikkel komoly problémák adódtak, de ilyenek minden közösségben akadnak" – nyilatkozta a község polgármestere, Vladimír Ledecký. Szerinte ilyen vállalatot érdemes lenne minden községben működtetni. De más itteni cégek is példaként szolgálhatnak, ahol ugyancsak sikerült a romákat hosszú távon sikeresen foglalkoztatni.

A Whirlpool Slovakia cég még 2014-ben kezdett nagy számban alkalmazni roma munkavállalókat. „A társadalom peremére szorult romáknak munkát adni számunkra természetes folyamat. A roma dolgozók a kezdeti nehézségek leküzdése után alkalmazotti közösségünk stabil és felelősségteljes tagjaivá váltak" – mondta Jaroslav Grygar HR-menedzser.

A poprádi Pasell Slovakia cég – mely gumi-, műanyag és betonelemek gyártására szakosodott – 71 alkalmazottjából 29-en romák. Zuzana Rošková igazgató közlése alapján egy részlegen belül, ahol betonelemeket gyártanak, a dolgozók 96 százaléka roma. „Igyekszünk a telepi romákat alkalmazni, hogy segítsünk nekik normális életkörülményeket teremteni. Természetesen akadnak nehézségek, nehezen szokták meg, hogy naponta munkába kell járniuk, hogy minőségi munkát kell végezniük és teljesíteniük kell a megadott munkamennyiséget" – sorolta, hozzátéve, hogy ennek ellenére cégük már tíz éve alkalmaz roma dolgozókat.

A konferenciát, mely A szociálisan kirekesztett csoportok foglalkoztatása: kihasználatlan potenciál Szlovákia gazdasági növekedése szempontjából címet viselte, a szlovákiai Amerikai Kereskedelmi Kamara szervezte civil szervezetekkel és az amerikai, kanadai, ír és holland követségekkel együttműködve.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 1993-ban jött létre Pozsonyban független, pénzügyi szempontból önálló szervezetként, melyet kizárólag a tagsági hozzájárulásokból tartanak fenn. 2003 szeptemberében új kirendeltsége nyílt Kassán, hogy támogassa a kelet-szlovákiai régió gazdasági fejlődését. Jelenleg a legaktívabb nemzetközi kamarák egyike Szlovákiában, tagsági alapját több mint 331 nemzetközi és szlovák társaság képezi, közülük több a legnagyobb és legjelentősebb szlovákiai cégek közé sorolható. Közel 44 százalékuk szlovák és 21 százalékuk amerikai, a fennmaradó 35 százalékot pedig nemzetközi cégek alkotják.

(WebNoviny.sk)
Fotó: Aktuality.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia