vasárnap, június 20, 2021

Keresés

Egy ékszerdoboz lesz a megújult a dél-komáromi Csillag erőd

2942A jótékonykodást folytató két Komárom Rotary Clubja szervezte az idén a közép-dunántúli Rotary Clubok regionális találkozóját Dél-Komáromban. A nap egyik programja volt a magyar állam által most felújításra került Csillag erőd megtekintése, ami annál is érdekesebb volt, mivel a mi csoportunk tekinthette meg elsőként a még át nem adott erődöt.

Az építmény felújítása 2017 nyarán indult el, több mint 6 milliárd forintos költségvetéssel,melynek során egy 7000 négyzetméteres kulturális központ jön létre az 1850 és 1871 között épült falak között. A tervek szerint az erődrendszer ezen része egy fontos oktatási, ismeretterjesztési és idegenforgalmi bázis lehet, ahol vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap, illetve egy 3000 négyzetméteres kiállítócsarnokkal is bővült az erődítmény, ahol a Szépművészeti Múzeum egyedülálló szobormásolati gyűjteménye kap helyet.

Ennek a csodának a megtekintésére még egy ideig várni kell, bár a látottak szerint minden a legnagyobb rendben van, a műszaki átadást ez év augusztus végére tervezik, a teljes megnyitás várhatóan 2020.március közepén lesz.

Csodálatos épületben gyönyörködhettünk már most, pedig még üresen tátonganak a hatalmas termek, ahol majd egy 16 méter magas firenzei lovasszobor másolat is otthonra lel. A szobrok az antikvitástól az itáliai reneszánszig mutatják be majd a különböző stílusokat, amire majd reményeink szerint nagyon sok látogató lesz kíváncsi. Lesznek olyan szobormásolatok is, amelyek eredetije sajnos már megsemmisült. Jövő évben jó lesz figyelni és mihamarább a bakancslistánkra felírni Komáromot, s köztük a Csillagerődöt. Mi észak-komáromiak pedig csak reménykedni tudunk, hogy egyszer az itt lévő erődökre is jut majd pénz, igaz nagyon sok kellene.

Így is lehet építkezni, a 19.századi stílust ötvözni a 21.század építészetével és technikájával.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia