vasárnap, október 20, 2019

Keresés

Csehország a francia szabályok szerint építi meg nagysebességű vasutjait

2919Csehország a francia TGV társaság szabályai és normái szerint akarja kiépíteni saját nagysebességű vasúti hálózatát. Az együttműködésről a kelet csehországi Pardubicében, egy szakmai konferencián írt alá közös emlékeztetőt a cseh vasútvonalak kezelője (SZDC) és francia partnere (SNCT) - jelentette a ČTK hírügynökség.

„A szabályok és az előírások a nagysebességű vasútvonalak építésénél rendkívül fontosak. Nem tudom elképzelni, hogy mindezt nálunk újra ki kellene dolgozni, amikor Franciaországban már negyven éve kitalálták és működtetik" –0 mondta Jiří Svoboda, a cseh vasútvonalak kezelőjének igazgatója a hírügynökségnek.

Az SZDC és az SNCF tavaly szeptember óta tárgyalt a francia szabályok átadásáról. Svoboda szerint a csehek ezért 11 millió koronát (138,6 millió forint) fognak kifizetni a franciáknak, de megéri, mert így nagyon felgyorsulhatnak a munkálatok.

A francia szabályok szerint épültek a marokkói és részben a spanyolországi nagy sebességű vasútvonalak is – tette hozzá.

„Nekünk nincsenek saját elemzéseink, ezeket most egy csomagban megkapjuk. Ebből megtudjuk, milyen követelményeket állítsunk a tervezők és az építők elé"– jegyezte meg Svoboda.

A memorandum alapján cseh szakértők mennek Franciaországba, hogy a helyszínen ismerkedjenek meg a tapasztalatokkal.

A szükséges projektek kidolgozását az SZDC már az idén elkezdi. Az első szakaszban három próbaútvonal létrehozását tervezik, Prága, Brünn és Ostrava mellett.

A konferencián elhangzott, hogy a nagy sebességű vasúti hálózat kiépítése mintegy 20-25 évig is eltarthat, a várható költségek elérhetik a 600 milliárd koronát.

(mti)
Fotó: wikipedia.com

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia