vasárnap, október 20, 2019

Keresés

Már 120 cég kapcsolódott be a romák foglalkoztatását támogató programba

2916Két hónap alatt már 120 cég kapcsolódott be a roma kisebbség előítélet-mentes foglalkoztatását népszerűsítő, Prijateľní.sk nevű kampányba, amelyet a Divé maky (Pipacsok) nevet viselő polgári társulás indított el.

A kampány vezérelve, hogy az előítéleteknek és a diszkriminációnak nincs helye a munkaerőpiacon. „Amikor ezt a kezdeményezést terveztük, az volt a legnagyobb félelmünk, hogy nem fog elegendő számú cég feliratkozni a felelősségteljes munkáltatók listájára. A program elindítása után azonban a lista gyorsan gyarapodni kezdett, és világossá vált, hogy Szlovákiában sok felelősségteljes cég van, amelyek azonosulnak az előítélet-mentes foglalkoztatás gondolatával" – magyarázta Barbora Kohútiková, a Divé maky társulás tagja.

A Pénzpolitikai Intézet azonban felhívja a figyelmet, hogy a marginalizált roma közösségek munkaerőpiacon való érvényesülése csak nagyon kis mértékben javult. Az intézet szerint a többségi lakossággal ellentétben a roma kisebbség foglalkoztatottsága harmadakkora.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése azt mutatja, hogy amennyiben a roma közösség foglalkoztatottságát a többségi lakosság szintjére tudnák emelni, Szlovákia bruttó hazai terméke 2060-ig 12 százalékkal nőne.

Az OECD jelentése megállapítja, hogy a romák számára jobb hozzáférhetőséget kell biztosítani az oktatáshoz, a közszolgáltatásokhoz és a munkaerőpiachoz. „Ezek a lehetőségek elvileg Szlovákia egész lakossága számára egyformán elérhetőek, a romák azonban különböző okoknál fogva akadályokba ütköznek, amikor szeretnének tanulni vagy munkát találni. A boldogulás egyik akadálya éppen a hátrányos megkülönböztetés" – jelentette ki Slavomír Hidaš, az OECD munkatársa.Szerinte a diszkriminációnak és az etnikai hovatartozásnak nem szabadna szerepet játszania a munkaerőpiacon való érvényesülésben.

A romák munkaerőpiaci diszkriminációjára több európai és nemzetközi tanulmány is felhívja a figyelmet. Ez volt az egyik oka annak, hogy a Divé maky elindította a Prijateľní.sk nevű kampányt, amely arra szólítja fel a munkáltatókat, hogy adjanak esélyt a romáknak, és a munkára jelentkezőket ne a bőrszínük és etnikai hovatartozásuk, hanem a képességeik és képesítésük alapján ítéljék meg. A kampányt Andrej Kiska államfő is támogatja.

(tasr)
Fotó: press.tv

 

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia