kedd, június 18, 2019

Keresés

Kisprojekt Alap a határ menti térség erősítéséért

2912A hét elején került kihirdetésre az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló Kisprojekt Alap 2. pályázati felhívása.

A pályázók április elsejétől nyújthatnak be kisebb összegre szóló pályázatokat. Kelet-Szlovákiában a Via Carpatia Európai Területi Együttműködési Csoportosulás segít a pályázóknak.

„A Kisprojekt Alap két prioritási tengelyen belül hirdetett pályázatot. A Természet és kultúra területe az egyik. A másik az intézmények közötti együttműködést segíti, ez a Közintézmények és a határ térségében élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása elnevezésű prioritási tengely" – tájékoztatott Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia Európai Területi Együttműködési Csoportosulás igazgatója.

Hozzátette, a Természet és kultúra tengelyben pályázhatnak kisebb mértékű beruházások, felújítások, kisebb építkezések támogatásáért. A másik prioritási tengely az emberek közötti kapcsolatokra épít, tapasztalatcsere, együttműködés, iskolák számára tanulmányutak is szervezhetők a program keretében.

„A két prioritási tengelyt hétfőn nyitották meg, a pályázat folyamatosan nyitva lesz. Június végén, szeptember végén, valamint 2019 januárjában tartják az aktuálisan beérkezett pályázatok értékelését" – magyarázta az igazgató.

Jelenleg mintegy 4,7 millió euró hívható le. Egy pályázat maximum 50 000 eurót kaphat. A Kisprojekt Alapnál minimum két partner szükséges, egy szlovákiai és egy magyarországi.

Mint Orbán Máté Julianna elmondta: a pályázatokon a nonprofit szféra képviselői vehetnek részt. Pályázhatnak önkormányzatok, civil szervezetek, területi társulások, különböző alapítványok, egyházak, iskolák.

Cél a két régió fejlesztése

A Via Carpatia Európai Területi Együttműködési Csoportosulás tevékenységét főleg Kassa megyében és Borsod–Abaúj–Zemplén megyében fejti ki. A kisprojektes pályázatnál segítséget nyújtanak a Besztercebánya megyében lévő érdeklődőknek is. Ugyanakkor a magyarországi Heves és Nógrád megyében is végeznek tájékoztatást. A csoportosulás szakemberei információkat nyújtanak az érdeklődőknek, konzultációkat szerveznek, emellett Felvidék-szerte, valamint az anyaországban szerveznek a közeljövőben információs napokat.

A Via Carpatia Európai Területi Együttműködési Csoportosulás 2013-ban jött létre Kassa megye és Borsod–Abaúj–Zemplén megye hathatós támogatásával.

„Célunk a két megye fejlesztése. A projektjeink nagy részét olyan fejlesztési projektek alkotják, melyek a hátrányosabb helyzetű térségeket pozitívan befolyásolják"– hangsúlyozta az igazgató.

A csoportosulás a most megnyíló kisprojektes pályázat mellett integrált akcióterv megvalósításán dolgozik. A jelentős, mintegy 4,4 millió eurós pályázatban 15 partner dolgozik együtt. Ez is a két régió, a határ menti megyék erősítését szolgálja.

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia