vasárnap, október 20, 2019

Keresés

A nem banki szubjektumok adósságbehajtási módszerei súrolhatják a törvényesség határát

2907A nem banki szubjektumok többféle módon próbálják az adósaiktól behajtani kintlévőségeiket. Amennyiben lelki terrort alkalmaznak, vagy leveleik minden jogi alapot nélkülöző fenyegetéseket tartalmaznak, az nem megengedett kereskedelmi gyakorlatnak minősül, figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank, rámutatva arra, hogy a reklamáció a fogyasztó alapvető jogának számít.

Nem megengedett kereskedelmi gyakorlatról beszélhetünk abban az esetben, ha az adóssal szemben pszichikai nyomást alkalmaznak, félelmet keltve bennük, illetve ha a nekik küldött levelek hivatalos vagy bírósági küldemény látszatát keltik.

„Amennyiben a levél olyan kifejezéseket tartalmaz, hogy »jelenjen meg«, vagy »idézés«, továbbá olyan fenyegetésekkel élnek, miszerint »kiszáll Önhöz a végrehajtó«, vagy »az ügyvéd nyilvántartásba veszi a vagyonát«, ez csak abban az esetben megengedett, ha már bírósági határozat született az ügyben. Amennyiben az adós tudatában van annak, hogy ügye nem került a bíróság elé, az ilyen kifejezések jogtalan fenyegetésnek minősülnek, melyeknek nincs törvényes alapjuk" – figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank. Amennyiben valaki nem biztos abban, hogy ezek a fenyegetések valóban nélkülöznek-e minden jogalapot, érdemes jogi tanácsért folyamodni.

„Az utolsó, a végrehajtást megelőző felszólítást a társaság csak akkor küldheti, ha az adósságról bírósági végzés született" – figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank. Nem megengedett kereskedelmi gyakorlat lehet az is, ha az adósság rendezésére felszólító hívások és üzenetek automatikusan érkeznek különböző telefonszámokról, s azok intenzitása már kimeríti a zaklatás fogalmát. Ezek ugyanis csak munkanapokon és csak 18 óráig küldhetőek.

A személyes megkeresést a törvény korlátozza, nem kereshetik fel az ügyfeleket sem otthon, sem pedig a munkahelyükön. Nem lehet bírósági úton behajtani olyan követelést, mely már elévült, s ezzel fenyegetőzni sem lehet.

Van néhány módja annak, hogy az adós a fenyegetésekkel szemben védekezzen, erre az asszertivitást javasolják. Érdemes írásban felvenni a kapcsolatot a társasággal és az adósságra, annak összegére, eredetére vonatkozó részletes bizonylatokat kérni, ezek beszerzése után pedig jogi tanácsért folyamodni. Amennyiben a társaság nem hajlandó iratokkal alátámasztani az adósság meglétét és továbbra is behajtással zaklatja az ügyfelet, mindenképpen írásbeli reklamációval kell élni.

Erre a társaság köteles 30 napon belül választ adni. Ha nem érkezik válasz, panasszal kell fordulni a Szlovák Nemzeti Bankhoz, mely azonban az adósságbehajtó társaságok kereskedelmi tevékenységének csak egy részét, konkrétan a fogyasztói hitelek és a lakáshitelek behajtását ellenőrzi. „A kifizetetlen számlák, például telefon-, gáz-, vagy villanyszámlák és egyéb tartozások adósságrendezésének felügyelete nem tartozik a Szlovák Nemzeti Bank hatáskörébe" – tájékoztat a központi bank.

(TASR/Gazdaság.sk)

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia