kedd, szeptember 17, 2019

Keresés

Egyre jobban megtelnek a vonatok, az emberek egyharmada ingyen utazik

2895Jelentősen emelkedett a vonaton közlekedők száma. Az utasok száma a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) adatai szerint 2015-től 28 százalékkal emelkedett. Tavaly 73 millió volt az utasforgalmuk, ebből 46 millió volt a fizető utas, valamint 27 millió esetben éltek az ingyenes utazás lehetőségével. Az elmúlt évben minden kategóriában emelkedett az utasok száma, ennek köszönhetően a ZSSK bevétele 4,46 százalékkal növekedett.

Az ingyenes utazásra 2014. novembertől több mint 1 millió ember jogosult, ami elsősorban a diákoknak és nyugdíjasoknak kedvez. Az ingyenes utazás tendenciája a ZSSK statisztikája szerint tovább emelkedik. Addig, míg 2015-ben nagyjából 24 millió esetben éltek az ingyenes utazás lehetőségével, tavaly ez a szám több mint 27 millióra emelkedett. A közlekedési tárca tavaly 225 millió euró támogatást tervezett folyósítani a ZSSK részére. Az ingyenes utazásból adódó bevételkiesést az első években 13 millió euró becsülték. Ennek egy részét a megnövekedett utasforgalom által generált, az utasoknak kínált áruk és szolgáltatások bevételének emelkedéséből tervezték pótolni.

Az elégedettségi mutatókat negatívan befolyásolja a vasúti kocsik tisztasága, ezt orvosolandó 2021-től új és modern műszaki tisztító központokat létesítenek Érsekújváron, Zólyomban és Homonnán. A 100 millió euró értékű projekteket megvalósításához az EU-s pénzügyi alapokat veszik igénybe, ennek köszönhetően a jelenleginél jobb körülmények mellett végezhetik majd a vonatok kisjavítását és tisztítását.
ZSSK szintén a kényelem és a biztonság érdekében 51vadonatúj villany és dieselmotoros szerelvényt vásárolt. Folyamatos a megrendelt 35 új személykocsi szállítása, s még további 50 személykocsi kap generáljavítást. A vasúttársaság új járatok indítását is tervezi, ezzel együtt a tavalyi 73 milliórós utasforgalmat az idén 75 millióra kívánja emelni.

A ZSSK-nak 8 év után 2018-ban sikerült elérni a kiegyensúlyozott gazdasági eredményt. Az eredeti gazdasági tervük még 2 millió euró veszteséggel számolt, a társaság ennek ellenére 6 ezer euró nyereséggel zárta az évet. „Az igazgató tanácsban 2016-ban azt a célt tűztük magunk elé, hogy reális időn belül javítsunk a gazdasági eredményeken, s az utazás színvonala megfeleljen a XXI. század követelményeinek" – mondta Filip Hlubocký, az igazgató tanács elnöke és a ZSSK vezérigazgatója.

Azt is hozzátette, hogy a 230 millió euró EU-s forrásokon kívül saját pénzügyi forrásaikat felhasználva további beruházásokat terveznek, ez ilyen célra fordított összeg 2018-ban elérte az 55 millió eurót.

A jó eredmények mellet a ZSSK-nak tavaly több rendkívüli eseménnyel kellet megküzdeni. Kisiklott vonat, széjjelszakadt szerelvény és mozdonytűz is nehezítette a dolgukat. A társaság ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy csak a 10 évnél idősebb mozdonyok cseréje 2 milliárd eurót igényelne. A modernizálás az EU-s pénzügyi alapok felhasználásával fokozatosan zajlik, azonban Brüsszel a távolsági vonalak modernizációját nem támogatja, ami meg is látszik délen a Pozsony – Kassa útvonalon közlekedő gyorsvonatok állapotán.

A ZSSK az információs technológiák modernizálására és a jegyértékesítési rendszer fejlesztésére is nagy hangsúlyt fordít, ennek része az Android telefonokra kifejlesztett aplikáció. Ez megmutatkozott a digitális disztribúciós csatornákon keresztül értékesített menetjegyek számának emelkedésében. Az interneten keresztül érétkesítés először a múlt év decemberben lépte át 25 százalékos határt, míg 2015-ben ez az arány csak 3 százalék volt. Az ingyenesen utazók is kénytelenek igénybe venni az interneten keresztül történő menetjegyfoglalást, különben az is megtörténhet, hogy az állomáson azzal találkoznak majd, hogy az ingyenes utazást biztosító kvóta betelt.

Pravda.sk/Gazdaság.sk

Minden jog fenntartva, Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság, 2010
A honlap a Corvinus Támogatásközvetítő és Tőkebefektetési Zrt. támogatásával készült. Created: namedia